В ОБСЄ вимагають покарати винних в обстрілі патруля СММ на Донбасі

Міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмайєр, який виконує обов'язки голови ОБСЄ цього року, і глава моніторингової місії Організації на сході Україні Ертугрул Апакан назвали неприйнятним обстріл СММ.

Про це йдеться в заявах глави німецького МЗС і посла Апакана, які є в розпорядженні Укрінформу.

"Подібні напади, спрямовані проти цивільної, неозброєної моніторингової місії ОБСЄ в Україні абсолютно неприйнятні. Вони вписуються в один ряд з серйозними обмеженнями роботи місії, серед яких відключення двох камер спостереження в аеропорту Донецька", - заявив Штайнмайєр, коментуючи обстріл вдень у п'ятницю з легкої стрілецької зброї патрульної спостережної місії полизу Авдіївки та Ясинуватої, а також збиття дрона СММ біля Горлівки.

За його словами, такі дії підривають спільні зусилля зі встановлення стійкого  перемир'я, яке є справою невідкладною, необхідною для забезпечення прогресу в імплементації Мінських угод. Міністр вимагає "від усіх сторін  дотримуватися досягнутих домовленостей, які передбачають, що безпеку спостерігачів та їх вільний і безперешкодний доступ у всі зони конфлікту мають бути забезпечені в повному обсязі". "Винні у нападі на місію повинні бути притягнуті до відповідальності", - підкреслив Штайнмайєр.

Глава місії Апакан зі свого боку різко засудив обидва "насильницькі інциденти", які поставили життя членів СММ під загрозу і перешкоджають їх роботі. "Свобода пересування СММ гарантована її мандатом і підтверджена мінським пакетом домовленостей, а втручання в її роботу є серйозним порушенням і того, й іншого", - заявив він. Посол також вимагає притягнути до відповідальності винних у "неприпустимих інцидентах", заявивши, що "безкарність людей, які погрожують, жорстоко катують або нападають на СММ, або тих, хто порушує її свободу пересування, повинна закінчитися".