Парад вишиванок у Варшаві зібрав сотні людей

Фото

Декілька сотень українців, кримських татар, поляків та білорусів взяли участь у Параді вишиванок, що пройшов у суботу центральними вулицями Варшави.

Учасники параду, вбрані у вишиванки, йшли з українськими, польськими й татарськими прапорами під українські пісні, інформує варшавський кореспондент Укрінформу.

“Вишиванка нас об’єднує, це для нас не лише предмет одягу, але й великий символ нашої національної свідомості, нашої віри і нашої нескореності. Подивімося, узори на наших вишиванках є різними, але якими прекрасними. Такою є доля нашої країни: ми маємо різні проблеми, але ми все витримаємо і далі процвітатимемо”, - заявив на початку маршу радник-посланник посольства України в Польщі Василь Зварич.

Він попросив усіх присутніх під час маршу згадати про тих, хто виборов для українців свободу і право вільно носити вишиванку. 

“Я хочу, щоб ми, маршируючи, думали про них, згадували і дякували тим, хто загинув, у тому числі на сході України, пам’ятаючи, чим вони пожертвували”, - зазначив він.

Лідер організації Євромайдан-Варшава Наталя Панченко в коментарі агентству зазначила, що Парад вишиванок у Варшаві проводиться вже четвертий рік поспіль.

“Мета сьогоднішньої акції – показати нашу відкритість до поляків, показати їм нашу традицію і культуру, те, чим ми живемо, і те, що для нас важливе”, - зазначила Панченко.

За її словами, багато років між українцями і поляками була культурна стіна, коли поляки не знали, чим живуть українці, а українці - чим живуть поляки. Такими акціями українці потрохи “розвалюють цю стіну” і показують, що вони - відкриті, цікаві, яскраві й кольорові.

Вона підкреслила, що Україна в Польщі часто асоціюється з кризою, а парад був хорошою нагодою показати Україну з іншого боку – яскравого і позитивного. 

Учасники параду пройшли від Замкової площі до парку Мокотовське поле, де було влаштовано український пікнік. Учасники заходу пройшли повз сквер Тараса Шевченка, вшанувавши пам'ять Кобзаря біля його пам’ятника.