США і Росія тиснутимуть на опозицію і Асада заради перемир’я

Вашингтон, Москва і Тегеран тиснутимуть на представників сирійської опозиції та урядових сил, щоб домогтися від сторін дотримуватися крихкої угоди про припинення вогню в Сирії.

Про це перед двосторонньою зустріччю з міністром закордонних справ Франції Жан-Марком Еро у Парижі заявив державний секретар США Джон Керрі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Франції.

«Ми маємо відповідальність, щоб переконатися в тому, що опозиція прагне цього (припинення вогню – авт.), а Росія і Іран несуть відповідальність за режим Асада, який також прагне цього. Після багатьох годин обговорень, росіяни дали зрозуміти, що вони готові піти цим шляхом», - заявив він.

Таким чином, за його словами, нова угода між США і Росією відновлює загальнонаціональне перемир'я в Сирії.

«Але знову ж, доказ (про дотримання режиму припинення вогню, - ред.) з’явиться під час споживання «пудингу» (аналізу ситуації, - ред.), - завершив метафорою свою заяву Джон Керрі.

З роз’ясненнями позиції США держсекретар виступив після кількагодинних переговорів у Парижі з представниками ЄС, Саудівської Аравії, ОАЕ, Катару, Йорданії, Туреччини, а також з головою сирійської опозиційної коаліції, яку підтримує Захід, Ріядом Хіджабом. Разом з тим, поки не зрозумілим залишається чи погодяться Росія або Сирія з інтерпретацією США встановлених домовленостей.

Як повідомляв Укрінформ, офіційні Вашингтон і Москва оприлюднили спільну заяву з намірами повномасштабного припинення бойових дій у Сирії, забезпечення гуманітарного доступу до всіх регіонів країни, а також встановлення політичного переходу, спрямованого на усунення режиму Асада від влади. Текст офіційного документа Державний департамент США поширив цього понеділка.