У Франції відзначили День примирення і пам’яті

З нагоди Дня примирення і пам’яті у центрі Парижа відбулися урочисті церемонії біля пам’ятника Шарлю де Голлю та могили Невідомого солдата біля Тріумфальної Арки.

Крім того, французи відзначали у неділю день Жанни д’Арк, національної героїні Франції, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Франції.

Урочистості розпочав вранці президент Франції Франсуа Олланд, поклавши вінок до підніжжя пам'ятника Шарлю де Голлю на Єлисейських полях у Парижі. На офіційній церемонії були присутні прем'єр-міністр Франції Манюель Вальс, члени французького уряду і політичні діячі, в т.ч. колишній президент Франції Ніколя Саркозі.

Потім президент у супроводі кортежу Республіканської гвардії на автомобілі піднявся Єлисейськими полями, прикрашеними національними прапорами, до Тріумфальної арки і запалив вогонь на могилі Невідомого солдата. Франсуа Олланд востаннє відкрив урочисту церемонію, присвячену закінченню Другої світової війни, як глава Французької Республіки в рамках свого першого президентського мандата. 2017 року офіційна церемонія відбудеться наступного дня після другого туру президентських виборів, запланованого 7 травня.

Французи відзначають день Жанни д’Арк, національної героїні Франції, яка на чолі французького війська у 1429 році зняла англійську облогу з Орлеана, другого за значенням міста країни. Звільнення Орлеана стало поворотним пунктом у столітній війні між Францією та Англією. З нагоди свята в Орлеані відбулися урочистості. Французький уряд на них представляв міністр економіки Франції Еммануель Макрон.

Цього року 8 травня, неділя, – вихідний і святковий день у Франції, тому після закінчення офіційної церемонії Єлисейські поля у Парижі були відкриті для пішоходів, а автомобільний рух по головній магістралі столиці заборонено. Мер Парижа Анн Ідальго ухвалила у січні рішення, згідно з яким, з метою захисту довкілля однієї неділі кожного місяця головна транспортна артерія столиці буде вільною від міського та приватного транспорту.