Анкара і Брюссель узгодили критерії відбору біженців - Bild

Євросоюз і Туреччина погодили критерії, за якими біженців з Туреччини відправлятимуть до країн ЄС згідно з двостороннім планом дій, затвердженим раніше.

Про це пише німецьке видання Bild, у розпорядженні якого є відповідні документи.

"ЄК хоче абсолютно по-новому налагодити прийом і розподіл біженців", - пише видання з посиланням на два секретні документи, що є в його розпорядженні.

Зокрема, Європа згідна приймати лише тих сирійців, які шукали притулку в Туреччині до 29 листопада 2015 року. Пріоритет надаватиметься дівчаткам і жінкам, яким загрожує небезпека, які пережили насильство, а також хворим та інвалідам.

Відмовлятимуть тим, хто раніше в'їжджав в ЄС або намагався це зробити.

Відібрані кандидатури мають бути повідомлені про це УВКБ ООН і повинні будуть проходити особисту співбесіду. Біженці мають чітко усвідомлювати, що вони не мають права самі обирати країну, в яку хотіли б потрапити, - йдеться у документах.

Держави, які прийматимуть новоприбулих, можуть перевірити ще раз їхні дані та відбитки пальців. Крім того, вони повинні організувати медогляд біженців і транспорт для доставки до місця проживання, яке надається на рік і за бажанням може бути продовжено.

Також, як вже повідомлялося, Брюссель має намір штрафувати країни, які відмовляються приймати біженців, по 150 тис. євро за людину.