Росія готова застосувати тероризм для зовнішнього впливу - експерт

Кремль використовує не тільки політичні, економічні й інформаційні важелі для утримання свого зовнішнього впливу, він ладний проводити терористичні операції для того, щоб посилити його.

Таке переконання висловив у середу в Вашингтоні представник Американської ради з питань зовнішньої політики Стівен Бланк, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Росія готова застосовувати всі силові інструменти, в тому числі, я додав би і тероризм, щоб досягти свого не тільки на Кавказі, але й у більш широкому контексті", - зазначив експерт під час конференції в Вашингтоні на тему "Енергетика та геополітика в регіоні Чорного моря і Південного Кавказу: Поточний стан".

При цьому Бланк зауважив, що існує багато прикладів, коли російська сторона "розігрувала цю карту - й не тільки всередині самої РФ, але й за кордоном". Зокрема, за його словами, "дії російської армії на Південному Кавказі можна порівняти з терористичною операцією", існують також докази того, що без росіян не обійшлися теракти в Одесі та Харкові.

Крім того, експерт наголосив, що Москва підтримувала терористичні угрупування й на Близькому сході. У цьому зв'язку він назвав, зокрема, угруповання Хезболла та PKK (Робітничу партію Курдистану, яка має марксистсько-ленінський ухил – ред.).

"Росія озброює, підтримує і тренує їх, і це вже давній принцип російської міжнародної політики", - підкреслив представник Американської ради з питань зовнішньої політики.

У цьому зв'язку він зауважив, що найбільш небезпечними напрямами, які залишаються "під прицілом" Кремля, є Нагірний Карабах, Абхазія, Південна Осетія, Грузія, Придністров'я і, звичайно, Україна.