Протести в Македонії тривають п’ятий день

Тисячі демонстрантів у столиці Македонії Скоп’є 16 квітня п’ятий день вимагають відставки президента Георге Іванова і відкладення призначених на червень парламентських виборів.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Вибори, початково узгоджені на 24 квітня, а потім перенесені на 5 червня, є частиною укладеної за посередництва ЄС угоди, яка має на меті покласти край політичній кризі в країні.

Прихильники опозиції кажуть, що наразі немає умов для вільного і справедливого голосування.

Політична криза в Македонії розпочалося торік, коли опозиція звинуватила тодішнього прем’єр-міністра Ніколу Груєвскі та його уряд у незаконному прослуховуванні близько 20 тисяч людей, серед яких політики, судді, поліцейські, журналісти та дипломати. Груєвскі, який пішов у відставку в січні, відкинув звинувачення і сам звинуватив лідера опозиції Зоран Заєва в підготовці державного перевороту.

Раніше цього тижня президент Іванов амністував 56 посадовців, нібито причетних до скандального прослуховування. У телевізійному зверненні до нації Іванов пояснив, що зробив це для захисту національних інтересів, проте саме це рішення викликало ще бурхливіші протести в столиці. У Скоп’є шестеро поліцейських були поранені і один демонстрант затриманий під час масових виступів 14 квітня.

ЄС та США також розкритикували це рішення президента Македонії.