Власники карти поляка зможуть отримати громадянство вже через рік

Польський Сейм вніс зміни до закону про Карту поляка, якими передбачається ряд спрощень для осіб, які є власниками цих документів.

Ними, зокрема, передбачається спрощення процедури отримання польського громадянства, а також отримання фінансової допомоги від держави після переїзду до Польщі, інформує власний кореспондент Укрінформу в РП.

Змінами до закону передбачається, що власники карт поляка відразу зможуть отримати в Польщі карту постійного проживання, а через рік – польське громадянство. Крім того, у період адаптації вони зможуть звертатися по фінансову допомогу від держави з метою оренди житла, вивчення польської мови чи навчання на професійних курсах. На це може бути виділено близько 6 тис. злотих на кожну людину (понад 1,5 тис. дол.). Програма буде введена в дію з 2017 року.

За оцінками міністерства внутрішніх справ й адміністрації РП, після внесення цих змін до Польщі бажатимуть переїхати кілька десятків власників карт поляка.

Цими привілегіями користуватимуться також члени родини власників карт поляка.

Карта поляка є документом, що підтверджує приналежність до польського народу і вона видається етнічним полякам в 15-ти країнах, які колись входили до складу СРСР. Документ видається з 2008 року. До цього часу видано 160 тис. карт поляка. Найбільше цих документів отримали громадяни Білорусі – понад 76 тис., України – близько 70 тис., а також Литви – майже 6 тис.