Паризькі теракти готували мінімум 30 осіб – глава МЗС Бельгії

Франція та Бельгія розпочали процедуру екстрадиції терориста Салаха Aбдеслама, якого підозрюють в організації та виконанні теракту поблизу столичного аеропорту «Стад де Франс» у Парижі 13 листопада 2015 року.

Про це повідомляє французький телеканал France 3.

«Юридичну процедуру екстрадиції Салаха Абдеслама розпочато. Упродовж 90 діб його буде передано до Франції», - повідомляє телеканал.

За даними ЗМІ, бельгійське слідство має намір допитати підозрюваного щодо його участі та ролі у підготовці та здійсненні терактів у Брюсселі та його зв'язків з іншими терористами та злочинцями. «Ми виявили зв'язок між терористами та бельгійськими злочинцями. Вони використовують одні й ті ж авто та квартири. Ми впевнені, що принаймні 30 осіб брало участь у підготовці терактів у Парижі», - заявив міністр закордонних справ Бельгії Дідьє Рейндерс.

Повідомляється, що Салаха Абдеслама утримують другу ніч поспіль у бельгійській в'язниці міста Брюгге.

Президент Франції Франсуа Олланд сьогодні зустрічається у Єлисейському палаці (адміністрація президента) з представниками асоціації родин жертв терактів у Парижі, щоб повідомити про хід розслідування та наміри держави щодо притягнення винних до відповідальності.

Як повідомляв Укрінформ, Салах Абдеслам є затриманим виконавцем терактів у Парижі. Його розшукували впродовж чотирьох місяців. Абдесаламу виповнилося 26 років, він є громадянином Франції, який проживав на території Бельгії.

Абдесалам придбав обладнання, необхідне для виготовлення поясів шахіда, знімав квартиру в передмісті Парижа, і орендував авто, що було використано для перевезення терористів, які вбили 90 людей у концертній залі «Батаклан». Його арештували минулої п'ятниці у брюссельському кварталі Моленбек. На його слід правоохоронці вийшли після стрілянини та знищення спільника терориста алжирця Мухаммеда Белькаїда, у помешканні якого знайшли свіжі відбитки Абдесалама.

За даними джерел, наближених до слідства, поліція знайшла терориста завдяки стеженню за власницею квартири, де, за їхньою інформацією, переховувався Абдеслам зі спільниками.