Ходорковський передрікає Путіну кризу лояльності

Екс-глава ЮКОСа Михайло Ходорковський заявив, що повернеться до Росії, як тільки почне руйнуватися нинішній режим. За його оцінками, менш як через 10 років Володимир Путін зіткнеться з кризою лояльності.

Про це Ходорковський сказав в інтерв'ю The Daily Beast

«Я повернуся так скоро, як тільки почне розвалюватися режим. А зараз я роблю багато що - все, що можу, - аби коли цей режим почне падати, колапс стався по-іншому, аби не повторилися згубні помилки, зроблені на початку 90-х років», - пояснив Ходорковський.

Є ймовірність того, що політична система, побудована президентом Володимиром Путіним, вичерпає себе менш як за 10 років, вважає Ходорковський. «Ситуація дуже нестабільна, оскільки оточення Путіна починає думати про те, що залишиться після Путіна. Модель, яку він будує зараз, не зможе протягнути довго. Через 10 років, коли йому буде за 70 років, а його бюрократам - лише 40, він зіткнеться з кризою лояльності», - вважає він.

Ця влада «зробила багато поганих речей», і будуть необхідні судові розгляди, де будуть представлені всі докази, заявив Ходорковський. На його думку, судити всіх не вдасться. «Ми б запропонували їм можливість підписати акт про амністію з умовами, що позбавляють їх права обіймати державні посади і що зобов'язують їх повернути все майно», - розповів він.

Як повідомлялося, Ходорковського було арештовано у 2003 році. Його було засуджено по справі про несплату податків і розкрадання нафти і він провів в ув'язненні більш як 10 років. У грудні 2013 року Путін помилував Ходорковського. Відразу після звільнення з колонії екс-глава ЮКОСа залишив Росію. У грудні 2015 року Ходорковського було заочно обвинувачено у Росії у справі про вбивство мера Нєфтєюганська Володимира Пєтухова. У лютому генпрокурор Юрій Чайка заявив, що Росія добиватиметься оголошення колишнього керівника ЮКОСа у міжнародний розшук по лінії Інтерполу