Міністр оборони Польщі сказав, коли країна стане повноправним членом НАТО

Польша після варшавського саміту НАТО може стати повноправним членом організації, що означатиме не лише політичну участь в Альянсі, а й справжню військову присутність військ Альянсу на території країни.

Про це з нагоди 17-ї річниці вступу Польщі до НАТО заявив міністр національної оборони Польщі Антоній Мацеревич, повідомляє варшавський кореспондент Укрінформу.

“Як сподіваємося, саміт НАТО у Варшаві змінить характер присутності Польщі в НАТО раз і назавжди. Він завершить довгий шлях і зробить Польщу та інші країни Центральної та Східної Європи повноправними членами НАТО”, - заявив Мацеревич.

Він додав, що сьогодні Польша “на порозі великої зміни, якою є перехід від політичної участі в НАТО до повноправного членства”.

Мацеревич наголосив, що сьогодні весь світ постав перед геополітичним викликом у зв'язку з агресивними діями Росії.

У цьому контексті він нагадав висловлювання президента РФ Володимира Путіна у серпні 2009 року, коли той заявив про бажання Москви замінити політичну систему в Європі двосторонніми угодами з окремими країнами.

“Ці слова було сказано через рік після агресії у Грузії і за півроку до загибелі польської еліти під Смоленськом”, - констатував глава міноборони.

Нагадаємо, саміт НАТО у Варшаві відбудеться 8-9 липня цього року.

Польща наполягає на посиленні східного флангу НАТО і розміщенні на території країн Центральної та Східної Європи бойових з’єднань армій країн НАТО, зокрема США.

Польща, Чехія та Угорщина стали членами НАТО 11 березня 1999 року.