Розвідка Естонії не виключає напад РФ на країни Балтії

Незважаючи на те, що використання військової сили щодо країн Балтії з боку Росії малоймовірно, повністю виключати таку можливість не можна.

Про це йдеться у річному звіті Департаменту інформації Естонії, який відповідає за зовнішню розвідку, інформує Postimees.

"Мета Росії в Європі полягає у тому, щоб обмежити, а потім і виключити, військову присутність США на материку. При цьому Естонія не є для Росії пріоритетом", - пишуть автори. 

У звіті зазначається, що найбільша загроза військового конфлікту для країн Балтії може виникнути у разі, якщо російське керівництво, через уявну загрозу з боку Заходу, прорахується в оцінці того, що відбувається в Прибалтиці.

При цьому Росія розглядає Європу як єдине ціле, тому конфлікт в Україні й боротьба за Арктику можуть вплинути на країни Балтії. 

Автори також підкреслюють – незважаючи на те, що Естонія не є для Росії пріоритетом, використання в країні військової сили не виключено.

"Військове втручання можливе в ситуації конфлікту Росії й НАТО в якомусь іншому регіоні, наприклад, якщо російські військові сили не зможуть адекватно відповісти на те, що відбувається", - зазначається у звіті.

В цьому випадку Росія може створити гарячу точку у країнах Балтії, щоб зміцнити свою позицію в переговорах, які послідують після конфлікту.

Нагадаємо, раніше експерти НАТО попередили про уразливість Альянсу на східних кордонах Європи.

Фото: mil.ru