Меркель хоче зменшити потік біженців до всіх країн ЄС

Канцлер ФРН Ангела Меркель має намір домагатися разом із партнерами скорочення біженців-нелегалів.

Про це вона заявила у понеділок перед початком у Брюсселі екстреного саміту ЄС і Туреччини. Трансляцію вів сайт Єврокомісії, повідомляє кореспондент Укрінформу в Німеччині.

"Ми хочемо добитися того, щоб число нелегальних біженців скоротилося не для деяких, а для всіх країн, у тому числі й для Греції. Тому нам треба тверде рішення, при якому ми зможемо реалізувати захист зовнішніх кордонів, що є умовою Шенгену", - сказала Меркель.

Основна тема зустрічі - обговорення плану дій між Брюсселем і Туреччиною, яку глава німецького уряду знову назвала ключовою країною при рішенні міграційної кризи. Без Анкари, за словами Меркель, неможливо вирішити триєдине завдання: подолати причини, що штовхають людей на те, аби залишити свої домівки, і поліпшити умови їх життя в регіоні, знизити число нелегальних біженців і захистити зовнішні кордони Шенгену.

Сьогоднішню зустріч канцлер назвала однією з найважливіших за весь час. І висловила сподівання, що 28 країн-членів ЄС зможуть а понеділок, незважаючи на складнощі переговорів, хоч би на крок просунутися в цьому питанні і знайти способи поліпшити ситуацію за допомогою загальних заходів, а не односторонніх.

Напередодні ввечері німецька канцлер провела зустріч із прем'єр-міністром Туреччини Ахметом Давутоглу за присутності глави уряду Нідерландів Марка Рютте, що головує нині в ЄС.