Клінтон і Трамп - попередні фаворити "супервівторка" у США

Кандидати в президенти США демократ Гілларі Клінтон і республіканець Дональд Трамп, за попередніми результатами внутріпартійних виборів, які пройшли у "супервівторок" одразу в 12-ти штатах і на американському Самоа, стають фаворитами подальших перегонів.

При цьому в деяких штатах не обійшлося без сюрпризів, повідомляє центральний американський телеканал CNN.

Так, у демократичному таборі відбувалися змагання між екс-держсекретарем США Гілларі Клінтон та сенатором від штату Вермонт соціалістом Берні Сандерсом. Клінтон отримала перемогу на праймеріз у штатах Техас, Джорджія, Вірджинія, Алабама, Теннессі і Арканзас, а також на Американському Самоа. Сандерс зумів обійти її у своєму рідному штаті Вермонт, а також в Оклахомі та Колорадо.

При цьому, як свідчать попередні підрахунки голосів, відрив Клінтон у переможних штатах був величезним. Зокрема, в Алабамі - на майже 60%, у Джорджії – на понад 43%, в Арканзасі – приблизно на 41%, у Теннессі на понад 34%, у Вірджинії – на близько 29%. Втім Сандерс може вважати своєю великою перемогою відрив від Клінтон на рідній землі в Вермонті на майже 73%, а також у Колорадо на 16%, щоправда в Оклахомі різниця становила близько 10% на його користь.

Більше сюрпризів принесли перегони серед республіканців. Зокрема, мільярдер Дональд Трамп не став абсолютним переможцем у всіх штатах, де проходили праймеріз і кокуси "супервівторка". Його підтримали в Джорджії, Алабамі, Массачусетсі, Теннессі й Вірджинії. Втім у Оклахомі й у Техасі його розгромив сенатор Тед Круз, а в Мінесоті – Марк Рубіо.

Остаточні результати "супервівторка" будуть оприлюднені пізніше. За традицією, саме вони визначать реальних претендентів на президентську посаду, які представлятимуть партію на основному етапі виборів.