Бойовики ІДІЛ використовують для своїх бомб компоненти з 20 країн

Бойовики екстремістського угрупування "Ісламська держава" створюють свої вибухові пристрої з компонентів, що випускаються компаніями 20 країн світу та є у вільному продажу , йдеться в дослідженні британських експертів.

Про це повідомляє ВВС.

За даними дослідження, проведеного компанією Conflict Armament Research, що базується в Лондоні, джихадисти ІГ налагодили виробництво вибухівки майже в промисловому масштабі.

Більшість компонентів, що використовуються джихадистами в Іраку і Сирії для створення бомб, виробляються турецькими та іракськими компаніями. Однак бойовики також використовують компоненти з США, Бразилії, Китаю і Японії.

Як з'ясували експерти, найпопулярнішою основою для вибухових речовин ІГ є нітрат амонію, а найбільш популярним пристроєм для дистанційного управління бомбою - мобільний телефон Nokia 105.

"Найстрашнішим відкриттям було те, наскільки бойовики ІГ самодостатні в тому, що стосується придбання зброї... Вони можуть отримати доступ до багатьох товарів, що відкрито продаються на ринку в регіоні", - відзначає глава Conflict Armament Research Джеймс Биван.

Автори дослідження відзначають, що вивчили більш ніж 700 компонентів бомб ІГ, які не вибухнули.