Кораблям НАТО спростять захід до латвійських вод

Міністерство оборони Латвії подало на розгляд уряду нові правила, які полегшують захід військових кораблів НАТО до латвійських вод, аргументуючи це «зміною ситуації з безпекою в Європі».

Про це повідомляє портал Delfi

"У зв'язку зі зміною ситуації, і з урахуванням зобов'язань Латвії як країни-члена НАТО необхідно забезпечити за можливістю швидке прибуття до Латвії збройних сил союзників", - підкреслює відомство.

Це стосується і військових навчань, і потенційно кризових ситуацій. Наразі порядок, відповідно до якого іноземні військові кораблі заходять до територіальних вод Латвії, встановлюють прийняті 2010 року правила Кабінету міністрів. Вони передбачають складний і трудомісткий порядок узгодження. Дозвіл на захід до латвійських вод видає Міністерство закордонних справ, а в цілому в процесі узгодження беруть участь три міністерства плюс національні збройні сили.

Нові правила розроблено, щоб зменшити бюрократичне навантаження на органи, що беруть участь у цьому процесі, та прискорити ухвалення рішень. Прийняття порядку спростить захід військових кораблів країн НАТО до територіальних вод і портів Латвії. Уряд країни розгляне правила 23 лютого.