Голова Єврокомісії переконаний, що Британія залишиться в ЄС

Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер відкидає можливість виходу Великої Британії зі складу ЄС.

Про це він заявив перед зустріччю з прем'єр-міністром Британії Девідом Кемероном, передає «5-й канал».

"Пропозиції, які ми розробили разом із президентом Європейської Ради Дональдом Туском, ми вважаємо справедливими як для Британії, так і для інших 27 членів ЄС. У четвер та п'ятницю країни ЄС вирішать - ухвалити їх чи відхилити. Зараз зарано говорити про результат. Ми не маємо плану Б, ми маємо лише план А, за яким Британія залишиться конструктивним та активним членом Євросоюзу", - заявив Юнкер.

Напередодні вирішального саміту ЄС щодо членства Великої Британії Кемерон прибув до Брюсселя на попередні переговори, але жодних заяв за підсумками перемовин так і не зробив.

Нагадаємо: 18-19 лютого країни ЄС вирішуватимуть, чи прийнятна для них угода, запропонована Дональдом Туском з урахуванням вимог Лондона. Останній наполягає на поступках, які стосуються в тому числі і скасування допомоги трудовим мігрантам з країн Євросоюзу.

Британія також хотіла б юридично зафіксувати, що формулювання про рух до "тіснішого союзу", яке міститься в документах ЄС, не означає зобов'язання країн ЄС рухатися до більш тісної політичної інтеграції.

Оглядачі припускають, що Кемерон офіційно оголосить про референдум вже 22 лютого, після саміту Євросоюзу 18-19 лютого, на якому лідери ЄС імовірно схвалять пакет компромісів між Британією та іншим союзом.

Референдум, як передбачають аналітики, буде призначений на 23 червня.