Прокуратура РФ відмовилася перевіряти загибель 159 військових

Співробітники Головної військової прокуратури, що здійснювали нагляд за перевірками та кримінальними справами за фактами загибелі 159 військовослужбовців у період з 1 січня 2014 року по 30 липня 2015 року, не виявили порушень законодавства і підтвердили законність прийнятих рішень.

Це випливає з відповіді начальника 3-го управління нагляду ГВП Максима Топорикова голові комісії з військово-цивільних відносин Ради з прав людини при президенті (РПЛ) Сергію Кривенку, пише РБК.

«Обставини загибелі російських військовослужбовців з числа зазначених у вашому зверненні перевірені в порядку, передбаченому кримінально-процесуальним законом. Органами військової прокуратури встановлено і здійснено нагляд за виконанням законодавства при проведенні перевірок і розслідуванні кримінальних справ. Законність прийнятих рішень перевірено. Підстав для їх скасування не вбачається», - пише Топориков у відповіді Кривенку.

Прокуратура також підкреслює, що наглядове відомство не виявило випадків порушення прав і недотримання соціальних гарантій щодо сімей військовослужбовців, загиблих при виконанні службових обов'язків.

У грудні Кривенко звернувся до Слідчого комітету та Головної військової прокуратури з проханням перевірити інформацію про загибель 159 російських військових у період з 1 січня 2014 року по 30 липня 2015 року. До свого звернення правозахисник доклав поіменний список загиблих із зазначенням військових частин - такі дані стали результатом самостійного дослідження Кривенка. Серед них 98 випадків загибелі військових, про перевірку чи розслідування яких не повідомляло жодне відомство. Найчастіше в таких випадках йдеться про загиблих, чия смерть датується серпнем-вереснем 2014 року.

У бесіді з РБК Кривенко назвав ситуацію із загибеллю військових саме в другій половині 2014 року аномальною. «За ці шість місяців російська армія втратила щонайменше 108 осіб (68% від загальної кількості за півтора року). У переважній більшості випадків (80%) відсутня ясна інформація про обставини смерті й перевірки слідчими або органами військової прокуратури фактів загибелі», - зазначає агентство.