Парламентська коаліція Молдови обіцяє до завтра обговорити вимоги протестувальників

Парламентська коаліція Молдови планує обговорити до завтрашнього дня вимоги протестувальників про оголошення дострокових парламентських виборів і скасування підсумків голосування щодо затвердження уряду.

Про це стало відомо за підсумками зустрічі організаторів протестів зі спікером парламенту Андріаном Канду, передає власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

За словами організаторів антиурядових акцій, що дострокові вибори – єдиний правильний вихід з ситуації.

Водночас, Ігор Додон (Партія соціалістів), Андрій Нестасе (Громадянська платформа «Гідність і правда») та Ренато Усатий («Наша партія») заявили, що, незважаючи на запевнення спікера протестні маніфестації продовжаться.

Андріан Канду, натомість, заявив, що прем'єр обраний відповідно доз чинним законодавством, а для дострокових виборів немає жодних передумов. Він пообіцяв, що до завтра обговорить це питання з колегами по парламентській коаліції. Чергова його зустріч з організаторами протестів запланована на п'ятницю, 22 січня.

Соціалісти, «Наша партія» і Громадянська платформа об'єдналися для досягнення головної мети – дострокових виборів. Екс-президент Румунії Траян Бесеску жорстко розкритикував факт об'єднання цих сил, назвавши цей крок «серйозною помилкою» представників «Гідності і правди».

Нагадаємо, напередодні після затвердження парламентом нового уряду на чолі з Павлом Філіпом в Кишиневі почалися антиурядові мітинги. Маніфестанти спробували штурмувати будівлю парламенту Молдови, проте правоохоронці витіснили їх з будівлі.

В результаті зіткнень між маніфестантами і поліцією, 10 осіб отримали травми різного ступеня тяжкості. Генпрокуратура Молдови порушила за фактом масових заворушень кримінальну справу.

Фото: agora.md