На Тайвані вибори: на кону відносини з Китаєм

На Тайвані сьогодні, 16 січня, проходять вибори глави адміністрації острова і законодавчого органу.

На пост глави адміністрації острова претендують три кандидати: Чжу Лилунь від правлячої партії Гоміньдан, Цай Інвень від Демократичної прогресивної партії і Сун Чуюй від Першої народної партії, повідомляє Focus Taiwan.

На острові працює понад 15,5 тисячі виборчих дільниць.

«Трохи більше 18,78 мільйонів громадян мають право голосу в 22 містах і повітах країни», - повідомили в центральній виборчій комісії.

Офіційні підсумки виборів будуть опубліковані протягом семи днів, неофіційні будуть відображені в результатах вечірніх екзит-полів вже в суботу.

Від результатів сьогоднішних виборів будуть залежати подальші відносини острова з материковим Китаєм. Вони поліпшилися після приходу до влади в 2008 році адміністрації на чолі з Ма Інцзю від партії Гоміньдан. Тоді увага була зосереджена на економічному зближенні за умови збереження політичного статус-кво. Перемога Чжу Лилунь дасть змогу продовжити цю політику, але поки що він другий у перегонах за результатами опитувань.

Перше місце у Цай Інвень. Опозиціонерку були готові підтримати приблизно 48% виборців. 

Якщо ці дані підтвердяться результатами виборів, новим главою адміністрації Тайваню стане представник опозиційної ДПП, яка виступає за проголошення незалежності острова від материкового Китаю.