Прем’єра Канади закликали гендерно врівноважити верхню палату парламенту

Більше 80 видатних канадських жінок закликали прем’єр-міністра Джастіна Трюдо скористатися «історичною можливістю» та створити Сенат із рівною кількістю жінок та чоловіків.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це йдеться у відкритому листі, підписаному великою групою колишніх політиків, академіків, підприємців та інших діячів жіночої статі.

Підписанти наголошують, що із 83 чинних сенаторів лише 30 є жінками.

«Для якнайшвидшого досягнення гендерної рівності, 22 нині вакантні місця слід заповнити жінками із різним попереднім досвідом, зокрема представницями корінних народів та різноманітних меншин (мовних, расових, етнічних), а також іншими, відповідно до легітимної ролі Сенату у представництві меншин», - йдеться у листі.

На думку авторів, нинішня можливість створити гендерно рівний Сенат є історичною.

Зазначимо, що верхня палату канадського федерального парламенту має 105 Сенаторів, яких призначає генерал-губернатор за поданням прем’єр-міністра, який у своєму виборі має керуватися територіальним принципом репрезентативності. Члени Сенату можуть посідати свій пост до досягнення 75-ти років.

В листопаді новообраний прем'єр-міністр Джастін Трюдо сформував федеральний уряд, в якому половину посад віддав жінкам.Під час передвиборної кампанії він також обіцяв змінити підходи до формування Сенату, залучивши громадськість до процесу відбору.