Росія готує документи до суду через "борг Януковича"

Міністр фінансів Росії Антон Силуанов заявляє, що Москва готує документи для подачі до суду через український борг.

Про це він заявив у вівторок, передає «Радіо Свобода».

«Ми зробили крок назустріч – запропонували варіант врегулювання боргової проблеми України і звернулися до МВФ, оскільки розуміли, що Київ не вирішує свої боргові проблеми самостійно. Але нам запропонували вести переговори поряд з комерційними кредиторами. Це неконструктивний діалог, коло замкнулося. У цих умовах нам не залишається іншого вибору, окрім як використовувати всі можливості захисту своїх прав як кредитора. Ми готуємо документи для звернення до суду», – сказав Силуанов.

Нагадаємо: Москва вимагає повного повернення 3 мільярдів доларів, наданих Києву у грудні 2013 року за результатами домовленостей тодішнього президента України Віктора Януковича з його російським колегою Володимиром Путіним. Граничний термін виплати цього боргу – 21 грудня.

Раніше 8 грудня Міжнародний валютний фонд зняв заборону на кредитування країн з простроченою суверенною заборгованістю. Ухвалене рішення означає, що МВФ продовжить виконання своєї антикризової програми для України навіть у випадку, якщо Київ прострочить платежі по боргах перед Росією.