Сирія: про що домовилися у Відні

Учасники переговорів щодо врегулювання конфлікту у Сирії на зустрічі у Відні домовилися покласти край насильству в країні якомога швидше.

Про це повідомляється на сайті МЗС Німеччини. 

«У Відні в п'ятницю, 30 жовтня, країни-учасники Китай, Єгипет, представники ЄС, Франція, Німеччина, Іран, Ірак, Італія, Йорданія, Ліван, Оман, Катар, Росія, Саудівська Аравія, Туреччина, Об'єднані Арабські Емірати, Велика Британія, ООН і Сполучені Штати зібралися разом, щоб обговорити серйозну ситуацію в Сирії і те, як покласти край насильству», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, повідомляється, що сторони досягли згоди з наступних питань:

1) єдність Сирії, незалежність, територіальна цілісність і світський характер носять фундаментальний характер;

2) державні установи залишаться недоторканними;

3) права всіх сирійців, незалежно від етнічної приналежності чи віросповідання, повинні бути захищені;

4) необхідно прискорити всі дипломатичні зусилля з припинення війни;

5) гуманітарний доступ буде забезпечуватися на всій території Сирії, а учасники збільшать підтримку внутрішньо переміщених осіб, біженців та приймаючих їх країн;

6) "Ісламська держава" та інші терористичні групи, як встановлено Радою Безпеки ООН, повинні бути переможені;

7) учасники закликали ООН скликати представників уряду Сирії і сирійської опозиції для політичного процесу, який би привів до гідного довіри світського управління, а потім - до нової конституції і вільних та справедливих виборів за участі усіх сирійців, в тому числі діаспори. під спостереженням ООН і згідно з найвищими міжнародними стандартами прозорості та підзвітності;

8) майбутнє Сирії має вирішувати сирійський народ;

9) учасники переговорів разом з ООН вивчатимуть можливості для реалізації загальнонаціонального припинення вогню і паралельного відновлення політичного процесу.

Як повідомляється, в найближчі дні учасники переговорів працюватимуть над подоланням розбіжностей щодо Сирії. Міністри зберуться для продовження дискусій за два тижні.