В Bellingcat прокоментували доповіді Росії і Нідерландів про катастрофу MH17

Засновник сайту розслідувальної журналістики Bellingcat Еліот Хіггінс прокоментував доповіді Ради безпеки Нідерландів і виробника Буків - російського концерну Алмаз-Антей про катастрофу рейсу MH17 в Донбасі, представлені в один день, 13 жовтня.

Хіггінс вважає, що перший доповідь, представлений Алмаз-Антеєм, - очевидна спроба відвернути увагу від справжнього доповіді і правди, передає Meduza.io.

Він зазначив, що найцікавіше в цій доповіді - відмінності від попередньої доповіді виробника Буків. Це пов'язано з тим, що в минулий раз в доповіді було багато деталей, що вказують на вину сепаратистів і ці деталі змінили.

Зокрема, змінено місце запуску ракети і її модель - з 9M38M1 на 9М38.

"Я вважаю, що номер був змінений тому, що спершу вони вважали, що таких ракет у росіян немає, а потім виявилося, що є", - зазначив Хіггінс.

Він також заявив, що доповідь Алмаз-Антея - демонстрація для ЗМІ, причому розрахована на російську аудиторію і "типовий фокус російської пропаганди".

"Все це повна маячня, і розсудливим людям не варто звертати на неї уваги", - підкреслив засновник Bellingcat.

Щодо доповіді Раді безпеки Нідерландів Хіггінс зазначив, що в ньому наводяться висновки трьох різних країн про можливе місце запуску, і всі три вказують на один і той же район.

"При цьому доповідь Ради безпеки повністю підтверджує висновки, до яких прийшли фахівці Bellingcat: збігається і місце запуску, і тип ракети - все збігається", - підкреслив засновник сайту журналістських розслідувань.

Раніше повідомлялося, що ключові країни світу відреагували на публікацію Радою безпеки Нідерландів результатів розслідування катастрофи рейсу МН17.