«Найчистіша вода за найменші гроші»: Миколаїв готується до будівництва нового водогону

Миколаїв готується до будівництва нового водогону, який має забезпечити мешканців міста питною водою.

Про це повідомляє пресслужба Миколаївської міськради з посиланням на мера Олександра Сєнкевича в ефірі телеканалу «МАРТ», передає Укрінформ.

«Ми проводили вже зустрічі з міністрами і з нашими колегами з Європейського інвестиційного банку. Адже частину грошей державі доведеться брати в кредит. Головна ідея в тому, щоб ми будували цей водопровід за принципом «проєктуй-будуй», тобто, щоб ці процеси проходили паралельно. Такий досвід вже є, і я сподіваюсь, що протягом місяця пройдуть закупівлі і розпочнеться робота», - розповів Сєнкевич.

За його словами, наразі цей проєкт перебуває в зародковому стані, тому що потребує великої суми.

Є питання у тому, як визначити процедуру закупівлі, якщо вона проводитиметься не тільки за державні, а й за кошти світових банків.

Читайте також: ЮНІСЕФ профінансує проєкт з водопостачання на Херсонщині

Сєнкевич зазначив, що місту жодних коштів на цей проєкт відновлення водопостачання виділено не було. А ті 56 млн грн, які виділяли відразу після підриву водогону в 2022 році, передбачались на модернізацію очисних споруд під ту воду, яку Миколаїв отримував з іншого джерела.

«За гроші, які виділив Кабмін на Миколаївську ОВА, повинні реконструюватися головні трубопроводи, що почали протікати після використання солоної води. І саме цей проєкт стосується відновлення водопостачання, тобто підведення до наших очисних споруд води з іншого джерела водозабору», - пояснив мер.

Щодо нового джерела водопостачання на річці Південний Буг очільник Миколаєва зазначив, що французькі спеціалісти з компанії «Іджис» рік вели дослідження за різних умов, у різну погоду і врешті визначили саме цей варіант як найоптимальніший - за принципом: найчистіша вода за найменші гроші.

Як повідомлялося, Кабмін прийняв рішення про початок проєктування та будівництво нового водогону для забезпечення міста питною водою.

У свою чергу, депутати міської ради під час позачергової сесії ухвалили низку рішень, які сприятимуть вирішенню питання щодо будівництва водогону до Миколаєва з Нової Одеси.

Питна вода у кранах мешканців Миколаєва зникла 12 квітня 2022 року через перебитий російськими загарбниками водогін Дніпро-Миколаїв. Відтоді там тече лише технічна вода.