На півдні магістральний водогін готовий на 93% - Кубраков

Фото

В Україні майже завершено проєкт спорудження магістрального водогону для постраждалих внаслідок підриву Каховської ГЕС територій південних областей.

Про це повідомив віцепрем'єр-міністр з відновлення України - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу міністерства.

«...вже на третій день після трагедії було розпочато підготовку до будівництва нового водогону. Сьогодні проєкт майже завершено, і вже найближчим часом водою будуть забезпечені всі мешканці постраждалих територій», - зазначив віцепрем'єр.

У міністерстві нагадали, що проєкт магістрального водогону складається з трьох ділянок загальною протяжністю 155 км (в тому числі 10 км - відкритий канал). Загальна довжина всіх труб - близько 350 км.

Наразі готовність всіх трьох ділянок водогону становить 93%, заявили у Мінвідновленні.

План робіт передбачає запуск ще двох ланок водогону, а також роботи з благоустрою. На кожній із ділянок працюють будівельники, інженери-консультанти та представники незалежного технагляду.

Окремо за сприяння USAID_ВзаємоДія був проведений комплексний технічний аудит проєктної документації на будівництво всіх трьох ділянок водогону.

Читайте також: Централізоване постачання питної води у Миколаєві можна очікувати не раніше 2025 року

Як повідомлялось, 6 червня 2023 року була ворог підірвав Каховську ГЕС. Постраждали чотири області країни: Дніпропетровська, Запорізька, Херсонська та Миколаївська. Без водопостачання залишилися 1,5 млн людей.

На початку травня 2024 року в Дніпропетровській області відбувся запуск другої нитки магістрального водогону «Інгулець – Південне водосховище». Враховуючи потужності першої нитки, яку було запущено у серпні 2023 року, водогін дозволяє забезпечити мешканців Кривого Рогу стабільним водопостачанням у достатньому обсязі - 220 тис. кубометрів води на добу.

Після завершення будівництва водогін пропускатиме 550 тис. кубометрів води на добу. Координацією проєкту займається Агентство відновлення.

Фото: mtu.gov.ua