На Кінбурнській косі з початку повномасштабного вторгнення сталося понад 200 пожеж

На території тимчасово окупованої Кінбурнської коси (Миколаївська область) з початку повномасштабного вторгнення сталося 209 пожеж, внаслідок обстрілів уражено понад 6754 га особливо цінних земель.

Про це повідомляє Національний природний парк «Білобережжя Святослава» у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«На території Кінбурнської коси, що входить до складу Національного природного парку «Білобережжя Святослава», з початку повномасштабного вторгнення вогнем внаслідок обстрілів уражено понад 6754,49 гектара особливо цінних земель. Кінбурнський півострів потерпає від вогню майже із самого початку військових дій», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що станом на 13 лютого 2024 року на території національного парку зафіксовано 209 пожеж. Значна частина їх має повторний характер і вражає одну й ту саму ділянку декілька разів.

Обстріли, лісові пожежі, перекидання техніки, мінування — усі ці дії окупантів негативно впливають на природно-заповідний фонд Кінбурнської коси, адже страждають її унікальні флора та фауна.

Моніторинг пожеж проводиться на підставі аналізу даних дистанційного зондування Землі з комплексу супутників Sentinel-2, яке проводять наукові співробітники установи.

Як повідомлялося, півострів Кінбурнська коса на Миколаївщині з його дикою природою та 23-ма кілометрами незабудованого морського узбережжя зі сліпучо-білим піском вважається одним з наймальовничіших місць України. З одного боку він омивається прісним Дніпро-Бузьким лиманом, з іншого – солоними водами Чорного моря. За красу та неповторність його називають «миколаївськими Багамами».

Читайте також: Азовське море стало значно солонішим через екоцид росіян у Маріуполі - Андрющенко

Наразі півострів знаходиться у тимчасовій окупації росіян, які завдають йому величезної шкоди. Фахівці вже зараз стверджують, що на його відновлення потрібні будуть десятиріччя.