Грузія оновила правила в'їзду для іноземців

Влада Грузії уточнила правила в'їзду до країни для іноземних мандрівників.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Ехо Кавказу.

Зазначається, що зараз в країні діє спрощений режим перетину кордону для вакцинованих від коронавірусу. Також потрапити до Грузії можна й без вакцини – з негативним результатом ПЛР-тесту.

Іноземці, які подорожують повітряним транспортом з будь-якої країни, можуть в'їжджати до Грузії, пред'явивши лише довідку про вакцинацію від COVID-19 вакциною будь-якого типу (дві дози двокомпонентної вакцини або одна доза препарату Johnson & Johnson). У цьому разі в законі не прописано час, який має пройти після вакцинації.

Іноземці, які перехворіли на коронавірус за останні 6 місяців, і щеплені однією дозою вакцини (навіть до зараження), також можуть перетнути кордон Грузії. Однак у цьому разі Грузія визнає лише вакцини, схвалені Всесвітньою організацією охорони здоров'я (AstraZeneca, Moderna, Pfizer, Sinopharm, Sinovac, Johnson & Johnson), а після вакцинації має пройти 14 днів. Підтвердити зараження на коронавірус можна результатом ПЛР-тесту.

Під час перетину сухопутного або морського кордону вакцинованим додатково необхідно надати негативний результат ПЛР-тесту (англійською, грузинською та російською мовами).

Від вакцинованих не вимагають заповнення онлайн-форми.

Нещепленим від COVID-19 громадянам Грузію можна відвідати лише з негативним результатом ПЛР-тесту, проведеного упродовж 72 годин до поїздки. Туристи з таких держав можуть відвідувати Грузію: країни ЄС, Ізраїль, Туреччина, Швейцарія, Норвегія, США, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії, Саудівська Аравія, Катар, ОАЕ, Бахрейн, Вірменія, Азербайджан, Україна, Казахстан, Росія, Білорусь, Узбекистан , Таджикистан, Киргизстан, Туркменістан, Канада, Японія, Кувейт, Китай, Південна Корея, Оман, Молдова, Сан-Марино, Монако, Сербія, Ісландія, Ліхтенштейн, Чорногорія, Андорра, Північна Македонія, Боснія та Герцеговина, Йорданія, Ліван та Ірак.

Читайте також: У Грузії почалася п'ята хвиля коронавірусу

Можна скористатися як прямими, так і транзитними рейсами. Перетнути можна повітряний, сухопутний або морський кордон країни.

На третій день перебування в Грузії невакцинованим іноземцям доведеться повторно здати ПЛР-тест за свій рахунок. Штраф за відсутність тесту під час в’їзду становить 2 000 ларі (близько 600 доларів).

Нещеплені іноземці, які прибувають до Грузії, мають заздалегідь заповнити обов'язкову онлайн-форму, вказавши історію поїздок за останні 14 днів, контактні дані (адресу, номер телефону, електронну пошту тощо).

Діти віком до 10 років, які прибули з-за кордону до Грузії, звільняються від необхідності надавати на кордоні негативний результат ПЛР-тесту, а також від необхідності здати ПЛР-тест на третій день перебування в країні.

За інформацією Адміністрації туризму, у вересні поточного року до Грузії було здійснено понад 226 тисяч міжнародних візитів. До трійки лідерів входять Росія (33 139 візитів), Туреччина (32 281) та Україна (22 972).

За добу в Грузії виявили 5 739 нових випадків коронавірусу. За даними порталу datacov.moh.gov.ge, це – максимальний показник з 25 серпня поточного року.

Загальна кількість підтверджених випадків COVID-19 у країні становить 670 552, одужало – 616 937. Кількість жертв COVID-19 у Грузії сягнула 9 546 осіб.