На Закарпатті будуватимуть нову дорогу до гірськолижного курорту Драгобрат

Ексклюзив

На Закарпатті розпочинають будівництво нової дороги на високогірний лижний курорт Драгобрат, де сніг лежить до квітня. Нова дорога матиме ширину 8 метрів земляного полотна та 7 метрів дорожнього покриття, її будуватимуть під ухилом не більш ніж 12%.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомили у пресслужбі Закарпатської обласної ради.

«Нова дорога до гірськолижного курорту Драгобрат на Закарпатті запроєктована і протрасована виключно через лісфонд ДП «Ясінянське ЛМГ». Нове автомобільне сполучення складатиметься із чотирьох основних відрізків орієнтовною загальною протяжністю 9,90 км. Перший і третій відрізки протяжністю 2,95 км проходять по вже існуючих лісових автодорогах Свидовець – Драгобрат та Ясіня – Буковина – Драгобрат, другий відрізок протяжністю 4,45 км – нова дорога, яку необхідно збудувати для з’єднання існуючих шляхів, четвертий відрізок протяжністю 2,50 км – шлях до запланованої автомобільної парковки на 200 легкових авто», – повідомили в облраді. 

Тут зазначили, що існуюча автомобільна дорога до курорту Драгобрат недоступна для широкого загалу, там проїжджають лише позашляховики та транспорт на кшталт УАЗиків та ГАЗ-66. Дорога проходить вздовж потоку Свидовець і неодноразово руйнувалася паводками та зсувами ґрунту.

«Враховуючи власний досвід та специфіку природно-кліматичних умов, проєктуючи будівництво нової дороги обрали стратегію прокладання шляху вздовж хребта на значній віддалі від гірських потічків та річок. Ширина вирубки траси під автодорогу має становити 25-35 метрів, що забезпечить належне та своєчасне осушення земляного та дорожнього полотна, знизить утворення аварійних і нависаючих дерев та загалом покращить подальші експлуатаційні характеристики», – уточнили в пресслужбі.

Читайте також: Один день – одна вершина

Водночас на вже існуючих шляхах планується також здійснити капітальний ремонт із розширенням земляного полотна з 4 до 8 метрів та влаштувати ґрунто-гравійне дорожнє полотно завширшки 7 метрів.

Як наголосили в обласній раді, під час виконання робіт вживатимуть усіх необхідних заходів для мінімізації та уникнення значної ерозії ґрунтів, належного водопропуску й водовідводу та найменшого впливу на довкілля.

Драгобрат — це гірськолижний курорт в Рахівському районі Закарпатської області біля хребта Свидовець. Лижники та сноубордисти полюбляють його траси різної складності, можливості фрірайду, а також тут сніг тримається найдовше на території Українських Карпат — до квітня місяця.