До 400-річчя Хотинської битви проведуть фестиваль із відтворенням боїв та вогняним шоу

У Чернівецькій області восени проведуть триденний фестиваль до відзначення 400-річчя Хотинської битви, де відтворять тогочасні бої за участі гостей із Литви, Польщі, Румунії, Молдови та Туреччини.

Про це у Фейсбуці повідомляє Чернівецька обласна державна адміністрація, передає Укрінформ.

"Відтворення боїв, вогняне шоу, пісочна анімація та різноманітні фотозони – так відзначатимуть 400-річчя Хотинської битви. Із цієї нагоди восени проведуть триденний фестиваль. На нього запросили гостей із 5 країн – Литви, Польщі, Румунії, Молдови та Туреччини", – йдеться у повідомленні.

Наразі організаційний комітет працює над створенням загальної концепції заходу.

"Святкування передбачає реконструкцію історичних подій. Так, у державному історико-архітектурному заповіднику "Хотинська фортеця" відтворять битви, які відбувалися у 1621 році", – додали в ОДА.

Читайте також: Велика реставрація: у Хотинській фортеці відремонтують під'їзний міст та укріплять стіну замку

Фестиваль проходитиме на декількох локаціях, зокрема, реконструктори пройдуть середмістям факельною ходою. Завершену концепцію святкування презентують наприкінці липня.

Як повідомлялося, в межах програми Президента "Велика реставрація" на території Хотинської фортеці цьогоріч проведуть реставраційний ремонт під'їзного мосту, укріплять підпірну стіну замку та здійснять ще низку ремонтно-реставраційних робіт.

Битва під Хотином між об’єднаними силами Речі Посполитої і українського козацтва під проводом Петра Сагайдачного з одного боку та військом Османської імперії з іншого тривала з 2 вересня до 3 жовтня 1621 року. Вона стала завершальним етапом Хотинської війни 1620-1621 років – воєнного протистояння між султанською Туреччиною і Річчю Посполитою.

Польське військо (майже 31 тисяча вояків) зупинилося під Хотином. На допомогу йому прибуло козацьке військо (понад 14 тисяч осіб), у складі якого був і загін під проводом Петра Сагайдачного.

Жорстокі бої під Хотином тривали майже місяць, але завдяки козакам поляки вистояли. Зазнавши поразки, османський султан Осман II був змушений припинити війну.