Зону відчуження в 2018-му відвідало на третину більше туристів, ніж роком раніше

Кількість відвідувачів Чорнобильської зони відчуження у 2018 році зросла на 30%, як порівняти з 2017-м.

Про це стало відомо під час публічного звіту голови Державного агентства з управління зоною відчуження Віталія Петрука, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Минулого року кількість відвідувачів зросла на 30% у порівнянні з 2017 роком. За підтримки ПРООН/ГЕФ та громадських організацій у рамках Програми малих грантів ПРООН для ефективного інформування відвідувачів у двоповерховій будівлі на КПП "Дитятки" відкрили інформаційний центр "Чорнобиль: територія змін", – зазначили в агентстві.

Приміщення ІнфоЦентру стало першою будівлею зони відчуження, що реконструйована за сучасними принципами енергоефективності та із застосуванням «зелених» технологій. Зокрема, в оновленій будівлі ІнфоЦентру з’явилася власна сонячна електростанція, енергоощадне LED-освітлення, теплоізоляція стін, вікон і дверей, а також інноваційна система опалення та кондиціонування. Це дасть змогу не лише зекономити кошти на утримання будівлі, а й уникнути понад 20 тонн викидів вуглекислого газу на рік.

Читайте також: Чорнобильська зона б'є рекорди відвідуваності

"У 2018 році ефективно проводилася робота з інформування громадськості про розвиток зони відчуження. Зокрема, було презентовано експозицію "Chornobyl: the territory of change" у Відні на виставковому майданчику ООН та під час Першого форуму регіонів Республіки Білорусь і України в Гомелі, а також організовано виставку "Чорнобиль – територія змін" у центральному холі Верховної Ради України", - розповіли в агентстві.

Також запроваджено систему "Електронний квиток", яка дала змогу перейти на електронні носії інформації, забезпечити прозорість та спрощення процесів проходження заявок на відвідування зони відчуження.