На Чернігівщині вишили рекордну 100-метрову крайку

Відео

У селі Ладан на Чернігівщині, де святкувалося 95-річчя Прилуцького району, встановлено три національні рекорди: з найдовшої вишитої крайки, найбільшої кількості людей, які вишивали цей пояс, та з приготування шурпи.

Про це йдеться в сюжеті обласної філії Суспільного телебачення. 

"Нам цікаві такі рекорди, які об’єднують людей. В цьому випадку ми бачимо, що громади об’єдналися в одну творчу ідею – вишити найдовшу крайку в Україні. Ми сьогодні вносимо до Книги національних рекордів України найдовшу крайку, оздоблену вишивкою, її довжина – 96,5 метра", - зазначила представник Національного реєстру України Лана Вєтрова.

За її словами, в Книзі рекордів є довгі крайки, але вони ткані на старовинному верстаті, вишитої ж немає зовсім.

Читайте також: Туристи поставили Чернігову "четвірку"

Другим, паралельним, рекордом Прилуцького району стала найбільша кількість людей, які вишивали в одному місці, – 100 осіб. Оздоблювали крайку цілими колективами й родинами з усіх сіл, селищ і громад району. Найстаршій вишивальниці 81 рік, наймолодшій – 12 років.

Третій рекорд встановили козаки громадської організації "Прилуцький козачий полк", які зварили понад 2,7 тисяч літрів шурпи і цим навіть відкрили нову номінацію в Книзі рекордів України.

Фото: @priluchane

Як повідомив отаман куреня "Обоз" полку Євген Коваленко, варили шурпу мало не добу в тому ж казані, в якому три роки тому приготували рекордний куліш. На суп використали майже 500 кг баранини, стільки ж картоплі, 15 кг часнику, відповідну кількість помідорів, болгарського перцю, олії, спецій. Все було прораховано за рецептурою. Загалом вийшло 2756 літрів шурпи. Нею безкоштовно пригощали всіх учасників свята.