Запорізька Січ: як дістатися і що подивитися

PR

Не бували взимку на Січі? Казкової краси місця! Високі скелі над величним Дніпром, засніжені діброви і дзвінке від легкого морозцю найчистіше повітря.

Тільки відвів об'єктив від семивікового могутнього дуба, як в кадр потрапляє верхівка козацької церкви або широченна стіна Дніпрогесу. Дводенне зимове фотосафарі на Хортиці – гідна альтернатива Скандинавії і Карпатам!

Хортиця – короткий екскурс

24 квадратних кілометра музейно-заповідної території. На найбільшому Дніпровському острові знайдеться де погуляти і відпочити, переночувати і пообідати. Прекрасне транспортне сполучення створить комфортну ауру причетності до мегаполісу для асфальтолюбивих городян. При цьому навколо тиша, олені, скелі – повний дзен...

Як дістатися

Для фотолюбителів найбільш зручний і бюжетный варіант – автобус. Вісім годин шляху Наддніпрянщиною і Посульщиною (читаємо Вікіпедію!) збагатять особисту фототеку розкішними пейзажами та оригінальними урбаністичними фотоетюдами. Забронювати кращі місця біля віконця на сервісі онлайн Busfor.ua якнайпростіше – кілька кліків, п'ять хвилин – і тур готовий! Автобуси з Києва до Запоріжжя відрізняються підвищеною комфортабельністю, тут просторі сидіння, вай-фай і ароматний еспрессо на додачу.

Де зупинитися

Для любителів прокинутися в тиші і атмосфері справжнього відпускного релаксу – прямо на острові! Два пристойні готелі, спа-готель і десяток цілорічних санаторіїв-профілакторіїв. Усі - на берегах Дніпра, з приголомшливим панорамним видом і повним набором стандартних готельних вигод.

Куди піти

Ось тут доведеться підготуватися заздалегідь. Список пам'яток великий, упустити що-небудь буде прикро. Mast see Хортиці:

  • Кромлехи епохи неоліту. Козаки оселилися в місці, яке було священним за чотири тисячі років до різдва Христового. Археологи знайшли залишки найдавніших місць сили, стежки прокладені і протоптані.
  • Скіфський стан – музей під відкритим небом із справжніми скіфськими курганами, кіммерійськими скульптурами і одним з найкращих оглядових майданчиків Хортиці.
  • Запорізька Січ. Головний магніт для туристів та любителів історії. Комплекс унікальний тим, що не є стандартною реконструкцією. Автори створили збірний образ Січі, по крихті відновлюючи знакові козацькі місця – Кіш, Майдан, храм Покрова Богородиці, будинок отамана. У канцелярії просто відчуваєш присутність авторів листа турецькому султанові!

У Передмісті традиційно працюють майстри-ремісники, можна спробувати самому створити сувенір на згадку про Січ.

Сучасна продумана нічна підсвітка зимової Січі створена для фотошедеврів.

  • Козацьке Коло. Простора галявина, на якій дуже скоро буде шуміти весела козацька Масляна.
  • Музей історії запорізького козацтва. Ті, хто тут побував, з подивом зізнаються, що експозиції цікаві, а екскурсоводи просто зачаровують відвідувачів. Крім класичних виставок, є три діорами:
  1. «Битва Святослава»;
  2. «Військова рада на Січі»;
  3. «Нічний штурм Запоріжжя у 1943 році».
  • Театр козацького бою. Мрія хлопчиків будь-якого віку. Стрільба з лука на повному скаку, рукопашні сутички, шабельні бої, козацькі жарти-примовки – ожила історія славного війська.
  • Напівротонда. Фотосафарі буде неповним, якщо в альбомі не буде класичної хортицької білосніжної альтанки, яка дивом тримається на прямовисній скелі над річкою. Ідеальне місце для фотосесії дніпровських просторів на заході сонця.
  • Поляна Кохання. Козаки теж бували романтичними. Затишна галявина з лавками під величезним дубом створена природою і місцевими умільцями для ніжних зізнань і дуетних селфі.
  • Сходи закоханих – ще одна фотоприманка острова. Засніжені старовинні сходи, альтанка, романтичний пейзаж умиротворюють і манять створити шедевр у стилі декадансу.
  • Арочний міст. Вечірня панорама старого русла Дніпра, Дніпрогесу і скельних обривів Хортиці під силу тільки досвідченим фотографам.

Січ – як дніпровська русалка: притягує і манить, дурманить і зачаровує. Вона дарує сили і натхнення, допомагає скинути тягар буденності та ліні. Недарма Гоголь писав: «Уся Січ являла собою незвичайне явище...».