Тернопільщина взялася за розвиток еко- та агротуризму

Проект розвитку еко- та агротуризму "Тернопільське Придністер’я" презентували на Тернопільщині.

Як повідомляє прес-служба облдержадміністрації, Тернопільщина стала третьою областю, де розпочинає працювати ініціатива, спрямована на розвиток "Зелених шляхів" (Greenways).

"Такі проекти вже успішно реалізуються в Київській та Рівненській областях. Ініціатива має на меті впровадження європейської моделі розвитку туристичних територій завдяки реалізації пілотних проектів зі створення "Зелених шляхів" (Greenways) у Борщівському, Бучацькому, Заліщицькому, Монастириському та Чортківському районах", - сказав під час презентації один із експертів-розробників Сергій Підмогильний.

До підготовки та реалізації проекту також залучені об’єднані територіальні громади, місцеві ради, підприємці, суб’єкти туристичної діяльності (готельєри, ресторатори, власники сільських "зелених" садиб, баз відпочинку), громадські організації.

Читайте також: Львівщиною проклали новий маршрут для автотуристів

"Стратегія розвитку туризму "Тернопільське Придністер’я" розроблена на 2018-2022 роки. Документ підготовлено з урахуванням наявності ресурсів для туристичного розвитку, доступності й комунікацій, інфраструктури, управлінського й кадрового потенціалу. Стратегія пропонує розвиток території п'яти районів, прилеглих до Дністра, з подальшим плануванням територіального туристичного продукту, створенням пропозиції видових туристичних продуктів, визначення необхідної для них інфраструктури", – поінформував Сергій Підмогильний.

Крім того, він наголосив, що діяльність "Зелених шляхів" створює можливості для пожвавлення активності місцевих громад і розвитку щонайменше 15 видів підприємництва. Зокрема, розвиток таких проектів дає змогу учасникам ринку та представникам місцевих громад самим розробити конкурентний територіальний туристичний продукт, що буде інтегрований в національну і європейську мережу "Зелених шляхів".

За інформацією Підмогильного, "зелені" маршрути також є основою для реалізації місцевих ініціатив соціального характеру і проектів, пов’язаних з охороною природи ландшафтів, збереженням культурної спадщини, екологічним туризмом і транспортом, що не забруднює довкілля.

Також вздовж маршруту, як пояснив один із розробників проекту, передбачена наявність малої інфраструктури – місць для відпочинку, щитів з інформаційними таблицями єдиного взірця з графічними картами і логотипом маршруту. Мають також пролягати спеціально прокладені велодоріжки, щоб створити безпеку для велосипедистів.

Читайте також: Чернігів витратить на туризм понад мільйон гривень

За словами начальника відділу туризму Тернопільської обласної державної адміністрації Назара Яворського, проектна група провела детальний аналіз території п'яти адміністративних районів, за результатами якого надано пропозиції експертів, де саме і з нанесенням на карту варто розвивати кемпінг чи відкривати екосадибу, прокат екоспорядження, хостел тощо.

"Реалізація цього проекту, за умови активності громади, триватиме приблизно 3-5 років. Зараз важливий етап впровадження проекту. Мають бути задіяні кошти з обласного бюджету, місцевих бюджетів, бюджетів громад, міст, районів, а також допомога бізнесу. Представники туристичного бізнесу, які організовують відпочинок, готові вкладати кошти в маркування маршрутів, адже це також збільшуватиме їхні прибутки. Звичайно, що туристові цікавіше поїхати на ту територію, яка інфраструктурно облаштована. Ми ще відпрацьовуємо модель, щоб якнайкраще реалізувати проект", – наголосив Яворський.

Також він зазначив, що цей проект – детальний план розвитку галузі туризму без залучення великих інвестицій.

"Ми говоримо про ініціативи місцеві, зелені садиби, агрогосподарства, дегустації, міні-музеї, прокат спорядження, а не п’ятизіркові готелі, які вартують мільйони", - сказав він.