Унікальні експонати китайського палацу-музею стали віртуальними

Національний палац-музей в Тайбеї (Тайвань), який є одним із дванадцяти найбільших художніх музеїв світу, оцифрував свою унікальну колекцію.

Як повідомляє Art news, наразі на офіційному сайті створено онлайн-базу, яка містить дані постійної експозиції стародавніх китайських імператорських артефактів. Тут можна побачити 70 тисяч зображень, доступних для вільного завантаження з метою особистого або ж наукового використання.

Зазначається, що це перший такий великий архів матеріалів з імператорської історії Китаю. Національному палацу-музею Тайбея належить одна з найбільших древньокитайских імператорських колекцій артефактів – від картин до рідкісних книг і різних творів мистецтва з нефриту, бронзи, кераміки.

Читайте також: У Піднебесній скляна стежка в горах тріскається під ногами туристів

База даних поки доступна лише двома мовами – китайською та англійською. Втім, англійська версія зараз досить обмежена і неповна – доступно лише близько 2000 об'єктів, і жоден із них не супроводжується будь-яким текстом англійською мовою. Це означає, що користувачеві потрібно буде провести власне дослідження, якщо він захоче дізнатися більше про певний об'єкт.

Натомість китайська версія має відразу два портали: один містить об'єкти каліграфії і живопису, а другий призначений для всього іншого.

За словами представників музею, незабаром база буде доповнена. Планується також додавати близько 500 фотографій щорічно.