Порада туристу: Чого не можна робити у тій чи іншій країні світу, або Правила поведінки різних культур

Різні культури – різні звичаї і манера поведінки. З німцями не про все пожартуєш, до індонезійців не можна торкатися, а в Перу їжею потрібно тільки захоплюватися. Про це та інше далі у матеріалі. 

Навіть якщо ви будете дотримуватися законів тих чи інших націй, одягнете і з'їсте все, що вам запропонували, це не даcть вам стовідсоткової гарантії уникнення «культурних курйозів» і не звільнить від безтактовності, хоча й ненавмисної, щодо місцевих звичаїв.

Ми зібрали різні поради від мандрівників та мешканців тих чи інших країн щодо правильної поведінки, щоб попередити відпочиваючих, чого вони повинні уникати під час відвідування обраної країни і чого дотримуватися.

Малайзія

Райські пляжі, тропічні ліси і процвітаючі міста, Малайзія є магнітом для туристів, які шукають контрастне зіткнення культур. У країні є три етнічні раси - малайська, китайська та індійська, серед яких існують різні табу, в залежності від того, з ким ви спілкуєтеся.

Ніколи не торкайтеся голови і не передавайте щось через голову. Вона вважається найсвященнішою частиною тіла. Не вказуйте вказівним пальцем на речі, замість нього використовуйте великий палець. Показувати на речі вказівним пальцем вважається грубістю і неввічливістю.

Індія

Як величезна країна, що складається з багатьох етносів і релігій, Індія може бути «мінним полем» для туристів.

Одне з найголовніших правил - уникайте поцілунків у громадських місцях та взагалі будь-яких «проявів» кохання.

У деяких юрисдикціях можна потрапити до в'язниці за так звану "публічну непристойність". У таких випадках правоохоронні органи можуть лише закрити очі на пару, яка перебуває у шлюбі.

Уважно дивіться під ноги! Якщо ви випадково наступите на предмет, який вважається священним чи просто викликає повагу – книга, прапор, герб, ікона, хрест, їжа тощо – ви можете потрапити в неприємну ситуацію і зазнати осуду з боку мешканців. Особливо якщо предмет символізує державу чи релігію – можна навіть потрапити до в’язниці. Нам це може здатися дрібницею, необачливістю чи випадковістю, а в Індії – це гріх і правопорушення.

Індонезія

Будь-який дотик в Індонезії важливий. Не дивуйтеся, якщо ваш намір привітного рукостискання або обіймів не підтримають. Індонезійці не люблять, коли їх торкаються. Особливо це стосується незнайомців. Обійми приймаються тільки від дуже близької людини.

Якщо ви лівша, вам завжди необхідно пам’ятати, що саме в Індонезії все необхідно робити тільки правою рукою під час спілкування з індонезійцем. Рукостискання, передача платежів або речей тощо – все необхідно робити правою рукою. Використання лівої руки сприймається як зневага.

Англія

В Англії теж важливі жести. Найбільшою грубістю вважається V-подібний знак пальцями, "ввічливість" якого залежить від того, якою стороою руки його показувати - долонею до співбесідника, чи навпаки. Якщо показати англійцю вказівний та середній пальці НЕ зі сторони долоні, тоді це знак дорівнює нашому "середньому пальцю". Тому, замовляючи дві пінти пива у пабі, будьте обережні. Краще перестрахуйтеся та використовуйте для цього великий і вказівний пальці.  

Дубай

Незалежно від того, чи перебуваєте ви в шлюбі або просто зустрічалися, публічний прояв почуттів не схвалюється в Дубаї.

Триматись за руки подружній парі припустимо, але поцілунки і ласки вважаються образою суспільної моралі. Публічні прояви почуттів, а також сексуальне домагання та приставання до жінок у громадських місцях, карається тюремним ув'язненням або депортацією.

Фотографувати людей, особливо жінок і сімей без їх дозволу, забороняється.

Японія

Японська культура пов'язана з глибоко вкоріненою пристойністю і повагою. Деякі правила японського етикету можуть здатися занадто суворими й дивними для іноземців.

У жодному разі не можна розмовляти голосно у громадському транспорті. Хоча, наприклад, в Осаці така поведінка абсолютно прийнятна.

Прискіпливі «гурмани» або ті, хто має певні «дієтичні вимоги, також повинні знати, що просити замінити щось у страві вважається неввічливим, японці сприймають це як образу.

Перу

У Перу дуже пишаються своєю кухнею і невдоволення будь-якою стравою може стати причиною великої образи перуанця. Їжа вважається чи не найсвященніша річ у країні. Вона об'єднує всіх людей, незалежно від їх соціального класу.

Китай

Не дозволяйте комусь сплатити за вас рахунок, хоча б зробіть вигляд, що хочете це зробити. «Боротьба» за те, хто сплатить рахунок,  – жест, який вважається правилом хорошого тону в Китаї.

Німеччина

Німці дуже люблять і цінують свій простір.

Ніколи не витріщайтеся на німців. Якщо ви захотіли познайомитися, не робіть цього на вулиці або в магазині, на вас подумають, що ви скажений чи хворий. Для них така поведінка дуже дивна.

Краще не жартуйте з німцями стосовно їх нацистського минулого. Вони дуже болюче на це реагують, їм соромно за своє минуле. Ніколи не використовуйте «нацистське привітання» з німцями, чи навіть просто зі своїми друзями у публічних місцях. Були випадки, коли туристів за це заарештовували.

Болгарія

Не у всіх країнах кивати головою означає одне й те саме.

У Греції, Ірані, Туреччині та Болгарії кивок голови означає "ні".

Повести головою зліва направо в Болгарії означає "так". 

На півдні США

На півдні США дуже важливі формальність і ввічливість у мовленні, особливо серед літніх людей: "так, сер/ні, сер" і "так, мем/ні, мем" вважаються правильні форми звернення для усіх, крім близьких друзів.'

А якими відкриттями інших культур можете поділитися ви?