На «Ужгородській палачінті» цьогоріч з’їли 12 тисяч млинців

Репортаж

На вихідних в Ужгороді всьоме відбувся фестиваль «Ужгородська палачінта». На цьогорічний ужгородський фест прийшло неочікувано багато людей і з'їдено багато млинців.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Уперше за історію свято перенесли із запланованої дати – зазвичай, фест проходив до Дня святого Валентина. Тоді зашкодила негода: на Закарпатті останнім часом сильно дощило.

Пригощали смачними млинцями («палачінта» з угорської – млинець) ужгородців та гостей міста у Боздоському парку. Тут можна було скуштувати палачінти з різними начинками: з малиною, абрикосами, вишнями, яблучним повидлом, м’ясом, домашнім сиром та згущеним молоком. На сторінці фесту в мережі Фесйбук навіть створили опитування, щоб визначити, які ж палачінти найбільше людям до смаку.

На першому місці виявилися млинці з повидлом, на другому за частотою вживання – з м’ясом, а на третьому – зі згущенкою. А от палачінти з ікрою ужгородці розлюбили. По-перше, дорого, по-друге, це варіант бойкоту російських товарів, жартують організатори фесту.

Готували млинці на фесті близько 20 колективів кухарів – місцевих та з сусіднього Львова. А скуштувати млинці на фесті можна було за 15-30 грн, запити їх смачним закарпатським вином чи глінтвейном (келишок – від 15 грн), або чаєм та какао.

Традиційно для закарпатських фестів свою продукцію привезли виробники меду та сирів. Не обійшлося і без м’ясних страв: шашлику, запеченої рульки, які подавали з картоплею по-закарпатськи і смаженим салом.

Також на фесті можна було потішитися, придбавши чудові подарунки на згадку від майстрів хенд-мейду.

Організатори продумали, щоби свято було не тільки для шлунка, а й для душі. Тому розваг на фестивалі вистачало. Наприклад, улюблений конкурс «стовп»: учасники залазили на височезний дерев’яний бовван та зривали подарунки. Це були й продуктові набори, й млинці, й пляшка вина чи горілки, або вечеря на двох у ресторані чи день у готелі на одному із закарпатських курортів.

Закінчувався кожен з днів фесту фаєр-шоу від театрів вогню. А в останній день «Палачінти» під завершення свята спалили Мару як символ зими та злих сил.

«Ужгородська палачінта», як і жоден фест на Закарпатті, не обійшлася без благодійної складової. На території фесту була присутня локація волонтерів із «Руху підтримки закарпатських військових». Вони теж продавали млинці, варили глінтвейн, а також організували безпрограшну лотерею, щоб до руху допомоги українським військовим на Сході долучився кожен учасник. Загалом волонтери назбирали на «Палачінті-2016» понад 20 тисяч гривень.

За приблизними підрахунками організаторів, участь у цьогорічному фесті взяло понад 5 тисяч ужгородців та гостей міста. Разом вони з’їли близько 12 тисяч палачінт. Пробували також встановити рекорд: випекли млинець 1,5 м в діаметрі. Незважаючи на те, що він порвався, гості фесту з’їли його з великим апетитом.

Цікаво, що в ужгородського фесту цього року з’явилися послідовники. Уже наступними вихідними в сусідньому Мукачеві проходитиме «Варишська палачінта», де теж випікатимуть смачні млинці та частуватимуть ними гостей.

Тетяна Когутич, УЖГОРОД.