Мінфін відмовив у фінансуванні розвитку туризму в Україні

Міністерство фінансів України поки відмовляється давати гроші на розвиток туризму країни, повернувши проект реалізації стратегії на доопрацювання.

Про це розповів радник з туризму Міністерства економічного розвитку і торгівлі Олексій Євченко.

За його словами в Мінфіні Стратегія розвитку туризму на 2016-2020 рр., підготовлена Управлінням туризму і курортів при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі, була відхилена. "Мінфін запропонував, як завжди, перекласти цю нішу на плечі приватного сектора та на отримання міжнародних грантів! Тоді, питається, яка роль відводиться державі в розвитку туризму?", - розповідає він.

Євченко пояснює, що дані запити - "перший маленький крок до того, щоб отримати фінансування на найнеобхідніше, повз чого в нормальній державі ніколи не проходять".

У запиті на фінансування були включені:

  • забезпечення діяльності Національної туристичної організації;
  • реалізацію маркетингової стратегії просування Національного туристичного продукту;
  • створення і ведення іноземними мовами туристичного інтернет-порталу Visit Ukraine, розробку, виготовлення та розповсюдження в Україні та за кордоном друкованої продукції, яка пропагує туристичні можливості України;
  • презентацію туристичного потенціалу України на національних та міжнародних виставково-ярмаркових заходах, конференціях, форумах;
  • впровадження програми створення національної мережі туристичних брендів;
  • створення інтерактивної пошарової бази даних, що включає інформацію про всі туристичні й рекреаційні ресурси країни;
  • розроблення державних та регіональних програм розвитку сфери туризму і курортів;
  • розроблення державних програм розвитку транскордонного співробітництва, які передбачають консолідацію зусиль, спрямованих на сприяння розвитку сфери туризму і курортів регіонів.

І це ще не весь список.

У відповідному листі Заступника Міністра фінансів України Романа Качура звертається увага на відсутність необхідності фінансово-економічних розрахунків з боку держави. Також було зазначено на неузгодженість окремих пропозицій з відповідними інстанціями. Наприклад, питання підготовки фахівців у сфері туризму та затвердження кваліфікаційних вимог для екскурсоводів вимагають узгодження з Міністерством освіти і науки.

В кінці листа дається чіткий рада шукати фінансові джерела будь-якими законними способами: «Реалізація Стратегії здійснюється за рахунок коштів суб'єктів туристичної діяльності, коштів міжнародної технічної допомоги, фінансових організацій... коштів інвесторів та інших джерел, не заборонених законом».