Категоризацію пройшли лише 7% готелів в Україні - Ліптуга

В Україні розпочнуть категоризацію готелей, а поки лише 305 готелів України мають зірки.

Про це заявив голова відділу розвитку туризму Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Іван Ліптуга.

"На сьогодні, згідно із Законом України  "Про туризм" сертифікація є добровільною, а категоризація обов'язковою, але при цьому, для проходження категоризації потрібно пройти сертифікацію. Не кожному вдається розібратися в цій заплутаній схемі. Дивно також те, що за умови обов'язкового проходження категоризації, з 4500 засобів розміщення в Україні, зірки отримали лише 305, або приблизно 7%", - повідомив він.

Іван Ліптуга також розповів, що через елементарний брак достовірної інформації більшість не розуміє різниці у процесах сертифікації та категоризації, а також часто стає заручниками корупційних схем побудованих органами, які проводили оцінку відповідності та видавали свідоцтва на заявлену зіркову категорію.

Крім цього, в існуючому національному стандарті ДСТУ 4269 є ряд застарілих понять, які не виконуються в 99% випадків, однак які є зачіпкою при проведенні оцінки відповідності. Наприклад, телефон під ковпаком у лобі, або радіо-точка в номері, або дерев'яний килимок в душі.

"Щоб змінити сформовану на ринку колективних засобів розміщення ситуацію, Управління туризму і курортів МЕРТ починає процес підготовки нової системи класифікації, побудованою за бальною системою критеріїв", - сказав він.

Критерії відповідності містять 300 пунктів «Найменування критерію» і складаються з 20 наступних розділів, серед яких характеристика будівлі, в якій розміщується готель; стан прилеглої до готелю території, наявність елементів благоустрою; загальні вимоги до приміщень громадського призначення; загальні вимоги до оснащення номерів; характеристика санітарних об'єктів, що розміщуються в номері, і вимоги до їх оснащення та багото інших.