На дні Тихого океану, ймовірно, знайшли зниклий 1937 року літак уславленої авіаторки зі США

Команда підводних археологів та експертів з морської робототехніки з компанії Deep Sea Vision (США) виявила на дні Тихого океану об’єкт, що може бути літаком, яким авіаторка Амелія Ергарт та штурман Фред Нунан вирушили у навколосвітню подорож у 1937 році.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє CNN.

За допомогою сонарної зйомки – інструмента для картографування дна, який використовує звукові хвилі для вимірювання відстані, – група знайшла на глибині майже 4900 метрів об’єкт, що нагадує невеликий літак. Команда вважає, що це і є  Lockheed 10-E Electra, котрий зник 87 років тому.

Знахідку зроблено приблизно за 160 км від острова Гауленд, куди Ергарт і Нунан мали приземлитися після зльоту в Папуа-Новій Гвінеї у липні 1937 року. Пошуки тривали 16 днів, після чого авіаторів оголосили зниклими безвісти в морі.

Зазначається, що Deep Sea Vision просканувала понад 13,5 тис. квадратних кілометрів океанського дна за допомогою автономного підводного апарата Hugin 6000, який складає карту з використанням сонарної технології. Експедиція розпочалася на початку вересня 2023 року й завершилася в грудні, розповів генеральний директор компанії, пілот і колишній офіцер розвідки ВПС США Тоні Ромео. Проте інформацію про знахідку оприлюднили тільки зараз.

Читайте також: У Туреччині знайшли скарби на кораблі, що затонув 3600 років тому

Ромео сподівається повернутися на це місце протягом року, щоб отримати підтвердження з використанням дистанційно керованого апарата з камерою. За його словами, команда розглядає можливість підняття літака на поверхню.

Амелія Ергарт і Фред Нунен хотіли поставити новий світовий рекорд, здійснивши кругосвітній переліт уздовж екватора. Висувалися різні припущення щодо зникнення літака. Найпоширеніша версія - він упав у Тихий океан поблизу острова Гауленд, коли закінчилося пальне.

Фото з відкритих джерел