Компанії ASML заборонили постачати до Китаю обладнання для виробництва чипів

Уряд Нідерландів заборонив компанії ASML, яка спеціалізується на обладнанні з виготовлення найсучасніших напівпровідників, експортувати до Китаю деякі інструменти для виробництва провідних чипів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє CNBC.

У заяві ASML, штаб-квартира якої знаходиться у Нідерландах, йдеться про те, що ліцензія на постачання літографічних систем NXT:2050i та NXT:2100i у 2023 році «нещодавно була частково відкликана урядом Нідерландів».

Зазначається, що ASML продає літографічне обладнання, яке є ключовою частиною процесу з виробництва мікросхем.

Один із типів обладнання, які компанія продає, називається машина для екстремальної ультрафіолетової літографії, яка використовується для виготовлення найдосконаліших чипів, як, наприклад, для iPhone від Apple.

Читайте також: У Китаї запрацювала найбільша в світі надвисокогірна вітроелектростанція

Відкликання ліцензії урядом Нідерландів на поставки цього обладнання сталося після того, як у жовтні уряд США посилив експортний контроль над експортом передових напівпровідників та інструментів для виробництва мікросхем до Китаю.

Раніше у ASML заявили, що очікують чистий обсяг продажів у четвертому кварталі від 6,7 мільярда євро до 7,1 мільярда євро.

Як повідомляв Укрінформ, провідний китайський виробник чипів компанія Loongson Technology розробила комп’ютерний процесор нового покоління Loongson 3A6000.