Із технічної точки зору заборонити Телеграм в Україні можливо - експерт

В Україні можливо заборонити використання месенджера Телеграм із технічної точки зору.

Про це під час пресконференції у Медіацентрі Україна-Укрінформ заявив експерт ГО «Інститут Дослідження Кібервійни» Єгор Аушев, відповідаючи на питання, чи можливою є заборона Телеграму в Україні.

«Це вже питання до законодавчої (гілки влади – ред.), до ВР, до депутатів, чи можна це забороняти, чи варто це забороняти. Але точно варто про це почати говорити. Цю тему ми маємо проговорювати. Я знаю, що з технічної точки зору це можливо, із законодавчої – потрібне обговорення», - заявив експерт.

Аушев висловив думку, що Телеграм – це наразі фактично легалізований «даркнет» (повністю анонімна, нерегульована і нікому не підконтрольна частина Інтернету – ред.), у якому зараз ті чи інші особи можуть розповсюджувати інформацію різного характеру, і на цю інформацію немає зовсім ніякого впливу.

«У цьому месенджері розповсюджується дуже багато інформації, зокрема, зливи про наших військових у різних анонімних групах. Там також розповсюджується багато дитячої порнографії, продаж наркотиків. На це ніхто не може впливати, і це та проблема, з якою всі ми живемо на сьогоднішній день», - розповів представник ГО.

Читайте також: Експерти з кібербезпеки радять військовим і членам їхніх родин не використовувати Телеграм

За його словами, експерти закликають українські державні органи звернути на це увагу і обговорити цю тему, у тому числі і з експертною спільнотою.

Заступник голови Центру досліджень Детектора медіа Олексій Півторак закцентував увагу на тому, що Телеграм - не єдиний месенджер у світі, де можна збирати інформацію і спілкуватися.

«І якщо не користуватися Телеграмом, то світ не впаде. Здається, без Телеграму можна прожити, і нічого не постраждає», - вважає Півторак.

Як повідомлялося, керівник Головного управління радіоелектронної боротьби та кібербезпеки Генерального штабу ЗСУ полковник Іван Павленко порадив українцям не користуватися соцмережею Телеграм.