Федоров назвав мету кібератак на українські державні сайти

Серед причин кібернападу на Україну - отримання доступу до адмінправ компанії, яка адмініструє атаковані державні сайти.

Про це повідомив у Facebook міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, передає Укрінформ.

"Це явна активізація кіберфронту, і наша команда частково перекине сили з розвитку державних послуг на допомогу відповідальним органам у напрямі побудови системи кібербезпеки", - переконаний міністр.

Він нагадав, що кібератаки зазнали 70 сайтів держорганів, 10 з яких зазнали вторгнення, але їх контент не був змінений, витоку персональних даних також не було і не могло бути, оскільки це не реєстри.

Читайте також: Дані українців унаслідок хакерської атаки не постраждали - Федоров

За словами міністра, більшість сайтів уже відновлені та працюють стабільно.

"На вимогу СБУ та Держспецзв'язку портал Дія було відключено, щоб локалізувати радіус удару. Застосунок Дія працював і працює стабільно", - додав Федоров.

Як повідомлялося, у ніч із 13 на 14 січня хакери масово атакували українські урядові сайти, зокрема вебресурси МОН, МЗС, Мінспортмолоді, Міненерго, Мінагрополітики, Мінветеранів, Мінекології, ДСНС та Держказначейства, а також портал "Дія". 

Держспецзв'язок спільно зі Службою безпеки України та кіберполіцією збирає цифрові докази та проводить розслідування інциденту.

Як повідомили у кіберполіції, вирішується питання щодо відкриття кримінального провадження за ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) у зв'язку з кібератакою на сайти державних структур.