Астрономи встановили причину аварії ізраїльського місяцеходу "Берешит"

Астрономи встановили причини краху ізраїльського місяцеходу "Берешит", який розбився під час посадки на Місяць 11 квітня.

Про це пише Планетарне суспільство.

"Причиною стала ланцюгова реакція, яка послідувала за командою перезапуску одного з вимірювальних датчиків. Команда повинна була виправити проблеми в роботі датчика. Замість цього вона запустила ланцюгову реакцію, результатом якої стала зупинка головного двигуна, яка і призвела до краху зонда", - йдеться в повідомленні.

Протягом наступних кількох тижнів апарат NASA Lunar Reconnaissance Orbiter зможе зробити знімок регіону падіння місяцеходу, що дозволить вченим детальніше вивчити обставини його краху.

Читайте також: Ізраїльський космічний зонд розбився при посадці на Місяць

Луноход був запущений 22 лютого з допомогою ракети Falcon 9. Після запуску він здійснив виток навколо Землі по еліптичній орбіті і провів перевірки роботи всіх своїх приладів. Відразу після запуску з'ясувалося, що захисний козирок зоряного датчика не функціонує належним чином, з-за чого були випадки його засліплення сонячним світлом. Проблему вдалося усунути і 24 лютого зонд включив свої двигуни на 30 секунд в рамках першого маневру корекції орбіти, проте наступне заплановане включення двигунів 25 лютого не відбулося - прямо перед маневром бортовий комп'ютер несподівано перезавантажився.

Читайте також: Ізраїль планує послати на Місяць ще одну місію

Ізраїльський зонд повинен був сісти на поверхню в районі Моря Ясності на видимій стороні природного супутника Землі.

Планувалося, що після примісячення ізраїльський "луноход" здійснить кілька "стрибків" над поверхнею Місяця на загальну відстань близько 500 метрів від місця посадки, зробить серію фотографій, а також проведе аналіз грунту та інші наукові дослідження. Загальна тривалість роботи апарату на поверхні Місяця до його розрядки батарей повинна була скласти близько 72 годин.

11 квітня апарат повинен був здійснити посадку на поверхню Місяця, але на висоті 149 метрів від поверхні його головний двигун раптово відключився і відбулося перезавантаження бортового комп'ютера.