Нова Зеландія хоче підвищити податки для Google і Facebook

Уряд Нової Зеландії планує оновити свої закони в частині оподаткування транснаціональних цифрових компаній-гігантів Google, Facebook і Amazon.

Про це повідомляє Reuters.

«Нова Зеландія планує оновити свої закони для того, щоб отримати можливість оподатковувати доходи, отримані міжнародними транснаціональними компаніями, такими як Google, Facebook і Amazon», — йдеться в повідомленні.

Кабінет міністрів країни погодився обговорити питання оновлення податкової системи, щоб міжнародні компанії оплачували податки пропорційно їх прибутку.

За словами прем'єр-міністра Джасінди Ардерн нинішня система оподаткування не може впоратися зі своїм завданням, оскільки компанії-гіганти заробляють у Новій Зеландії великі гроші, перераховуючи при цьому маленькі суми в бюджет країни.

Як зазначає видання, вартість транскордонних цифрових послуг у Новій Зеландії оцінюється приблизно у 2,7 млрд новозеландських доларів ($1,86 млрд). За словами міністра фінансів Гранта Робертсона, при цьому оцінка доходу від податку на цифрові послуги становить від 30 до 80 млн.

Передбачається стягувати податки за єдиною ставкою від двох до трьох відсотків від валового доходу, отримуваного міжнародною компанією в країні.

Читайте також: В Австрії порушили справу проти Amazon

Ряд країн, зокрема, Велика Британія, Іспанія, Італія, Франція, Австрія та Індія, вже прийняли або оголосили про плани щодо вдосконалення системи податків на цифрові послуги. ЄС і Австралія також проводять консультації щодо змін податкового законодавства в цій сфері.