Україна і Нідерланди підписали “космічний” меморандум

Державне космічне агентство України та Нідерландське космічне агентство підписали Меморандум щодо співробітництва у сфері дослідження та використання космічного простору в мирних цілях.

Про це повідомляє Урядовий портал.

"Церемонія підписання Меморандуму відбулася 2 жовтня 2018 року в рамках участі голови Державного космічного агентства України Павла Дегтяренка в 69-му Міжнародному астронавтичному конгресі (м. Бремен, Федеративна Республіка Німеччина). Підписання відбулось у присутності нідерландського астронавта Андре Куйперс", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, документ визначає потенційні напрями співробітництва, а саме:фундаментальна космічна наука, метеорологія, геофізика, астрономія, космічні біотехнології, іоносфера та космічна плазма; космічні наукові та технічні прилади; мікросупутники та мінісупутники для наукових та комерційних цілей; бортові системи дистанційного зондування Землі; комерційні продукти дистанційного зондування Землі; національні та міжнародні, нормативні та організаційні документи ринку продуктів дистанційного зондування Землі.

Читайте також: NASA оприлюднила план "повернення" на Місяць і польоту на Марс

Також меморандум визначає співпрацю щодо супутникових систем зв'язку та космічних телекомунікаційних систем; транспортних систем ракет-носіїв та їх компонентів; космічних апаратів наукового призначення; наземної інфраструктури космічних систем; новітніх космічних технологій та матеріалів; дистанційного зондування Землі та інші розробки.

Дегтяренко під час підписання Меморандуму підкреслив, що наявність договірно-правової бази двостороннього співробітництва у космічній сфері між Україною та Королівством Нідерланди дозволить розпочати роботу щодо започаткування практичної співпраці між космічними агентствами та підприємствами двох країн.