У США заборонили поширення інструкцій для створення зброї на 3D-принтері

Федеральний суд штату Вашингтон тимчасово заблокував публікацію інструкцій для створення зброї на 3D-принтері.

Раніше американська організація Defense Distributed опублікувала в інтернеті креслення для друкування зброї, проте кілька американських штатів прийняли рішення про заборону їх публікації, повідомляє BBC.

Після рішення суду Defense Distributed перестала завантажувати в мережу відповідні інструкції.

Defense Distributed - це організація, яка займається розробкою вогнепальної зброї, компоненти якої можна надрукувати на 3D-принтері. Вона опублікувала креслення для створення дев'яти моделей зброї ще у п'ятницю, 27 липня. Відтоді їх завантажили тисячі користувачів.

Дискусія навколо цього питання почалася ще у 2012 році, коли керівник організації Коді Вілсон вперше надрукував на принтері пістолет, який назвали Liberator ("Визволитель"). Така зброя практично не містить металевих частин та є одноразовою. 

Читайте також: В Іспанії з’явився робот, що друкує тексти на піску

Defense Distributed опублікувала на своєму сайті інструкції для створення цієї зброї на 3D-принтері, але пізніше Держдепартамент США наказав видалити їх з інтернету через законодавство про експорт озброєння.

Після років судової тяганини Defence Distributed все ж отримала дозвіл на  публікацію креслень для виготовлення зброї. Це судове рішення обурило законодавців. А 30 липня прокурори дев'яти штатів подали позов до Держдепартаменту з вимогою заборонити незаконне розповсюдження інструкції для друку зброї на 3D-принтері. У результаті суд тимчасово заблокував публікацію таких матеріалів в інтернеті, проте розгляд справи ще триває.