Державіаслужба пояснює нові правила використання дронів

Державна авіаційна служба пояснила нові обмеження щодо дронів можливою загрозою безпеці польотів повітряних суден.

Про це повідомила прес-служба Державіаслужби.

"У зв’язку із активним обговоренням авіаційною спільнотою порядку використання повітряного простору України безпілотними літальними апаратами, визначеного Тимчасовим порядком використання повітряного простору , розміщеним на офіційному сайті Державної авіаційної служби України інформуємо, що рішення щодо встановлення вищезазначеного Тимчасового порядку прийнято у зв’язку із можливою загрозою безпеці польотів, пов’язаною з відсутністю регулювання питання використання повітряного простору повітряними суднами після втрати чинності з 01.06.2018 Положення про використання повітряного простору України, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 29.03.2002 № 401", - йдеться у повідомленні.

Як пояснюють у Державіаслужбі, Тимчасовий порядок не забороняє експлуатантам безпілотних літальних апаратів використання повітряного простору вище 50 м, а лише встановлює норми щодо подання заявки на використання повітряного простору при необхідності виконання польотів вище зазначеної висоти, або у разі невиконання будь-якої із вимог, зазначених у пункті 4 глави ІІ Тимчасового порядку.

Такі нововведення пов'язують із необхідністю інформування користувачів повітряного простору про заплановану діяльність із використання повітряного простору виключно із міркувань безпеки польотів.

"Разом з тим Державіаслужба залишається відкритою для діалогу щодо норм, встановлених Тимчасовим порядком використання повітряного простору у частині, що стосується використання повітряного простору безпілотними літальними апаратами", - зазначають у відомстві.

У Державіаслужбі також поінформували, що 19 червня 2018 року у приміщенні Міністерства інфраструктури заплановано проведення громадського обговорення проекту Авіаційних правил України "Правила надання дозволів на виконання польотів повітряних суден у повітряному просторі України", в рамках якого пропонується обговорити питання, пов’язані із Тимчасовим порядком використання повітряного простору України.

Як повідомляв Укрінформ, Державна авіаційна служба встановила обмеження на польоти дистанційно пілотованих повітряних суден (ДППС) масою до 2 кг включно. Зокрема, за новими нормами польоти виконуються тільки вдень і виконуються без перетину державного кордону. Також польоти мають виконуватися поза межами встановлених заборон та обмежень ВПП.

Серед інших вимог - польоти виконуються не ближче 5 км від зовнішніх меж злітно-посадкових смуг та руліжних доріжок аеродромів/вертодромів, або не ближче 3 км від зовнішніх меж злітно-посадкової смуги злітно-посадкового майданчика (ЗПМ), крім випадків узгодження з експлуатантом ЗПМ.

Читайте також: В Україні ввели обмеження на польоти дронів

Крім того, порядком встановлено, що польоти виконуються не ближче 500 м від повітряних суден, які знаходяться в повітрі.

Максимальна висота польоту не має перевищувати 50 м над рівнем земної (водної) поверхні та тільки за умов візуальної видимості ДППС зовнішнім пілотом;

Заборонено виконання польотів ДППС масою до 2 кг над дорогами державного значення (міжнародні, національні, регіональні, територіальні); центральними вулицями міст, селищ міського типу та сіл; залізними дорогами державного та регіонального значення; над та вздовж ліній електропередачі, продуктопроводів, крім випадків виконання польотів за узгодженням з власником об’єкту. При цьому в усіх цих випадках дозволений їх перетин.

Використання повітряного простору з порушенням нормативно-правових актів тягне за собою стягнення штрафу у розмірі від 1020 до 8500 гривень. У разі небезпеки для повітряних польотів власника апарата може бути притягнуто до кримінальної відповідальності.