На Сонці стався найпотужніший спалах за останні 12 років

На Сонці через взаємодію двох найбільших груп сонячних плям стався найпотужніший за останні 12 років спалах.

Про це повідомляє N+1.

Вибуху, що стався, був наданий бал X9.3. Спалах був зареєстрований в активній області 2673 Обсерваторією сонячної динаміки SDO.

Вчені стверджують, що до такої потужної спалаху призвело взаємодія двох найбільших за останні кілька років груп сонячних плям в активній області 2673, які спостерігалися на Сонці останні кілька днів.

Індекс спалахової активності на Сонці виріс за добу більше, ніж на два бали, і перевищив 10 балів, що відповідає максимально можливому чорному рівню, який знаходиться вже за межами традиційної шкали кольорів, використовуваної для оцінки спалахової активності. Потужність рентгенівського випромінювання в момент спалаху досягла майже 10-3 Вт на квадратний метр.

Солнце

У найближчу добу вчені будуть оцінювати наслідки спалаху. За словами дослідників, вибух стався в області поблизу лінії Сонце-Земля, звідки вплив на нашу планету максимальний. Електромагнітне випромінювання в момент спалаху вже призвело до тривалого відключення радіо у високочастотному діапазоні, а також до виникнення деяких проблем з навігацією через порушення зв'язку впродовж години.

За всю сучасну історію спостереження (останні двадцять років) були зареєстровані лише п'ять спалахів більшої сили, а остання з них класу X17.0 сталася майже рівно 12 років тому - 7 вересня 2005 року.