Вчені створили "електронний ніс"

Розробники російського університету створили нейромережу, здатну розрізняти і запам'ятовувати запахи, а потім помістили свою розробку в компактний пристрій і запатентували її.

Про це повідомляє Hi-News.

"Зараз "електронний ніс", лежачи в кишені, може відчути важковловимий запах газу, самостійно його класифікувати або запам'ятати новий", - зазначається в публікації.

"Електронний ніс" — це газоаналізатор, вимірювальний прилад для визначення якісного та кількісного складу сумішів газів. Нововведення вчених полягає в тому, що їх пристрій розроблений на основі твердотільних газочувствительных матриць, що складаються з напівпровідникових датчиків, з використанням нейромережевого штучного інтелекту, що швидко навчається.

Читайте також: У США створили матеріал, який охолоджується під Сонцем

Пропозиція дослідників, по-перше, дозволяє досягти високої точності при аналізі сумішей. Також це робить роботу приладу порівнянної з роботою органів нюху живих істот, які запам'ятовують нові запахи і, зустрівши їх знову, з легкістю їх розрізняють.

"Кишеньковий ніс" стане нагоді для відстеження загазованості навколишнього середовища і приміщень, допоможе забезпечити безпеку і попередити заздалегідь, а у разі викиду отруйних газів або терористичної атаки. Крім того, пристроєм можна обладнати авіаційні, космічні апарати та безпілотники.